Kiev, 21 August, 2014

Prot. N. 14/370

Catre Conferintele Episcopale Catolice
Catre Liderii Religiosi si Politici
Catre toti oamenii de buna credinta

De noua luni de zile ucrainenii participa la un pelerinaj de la frica post-sovietica spre libertatea si demnitatea daruite de Dumnezeu. Traumatizati de razboaiele secolului XX, de totalitarianismul si genocidul maro sau rosu, cautam sa avem o societate dreapta si un viitor european democratic. Cu rabdare, perseverenta si enorme sacrificii umane, am reusit sa eliminam, în februarie, regimul brutal al lui Victor Ianukovici. Aceasta victorie morala a primit drept raspuns, în luna martie, anexarea teritoriala a Crimeei de catre Rusia. De luni de zile tara îndura o destabilizare sustinuta din exterior, separatism si activitati teroriste în regiunile Donetk si Luhansk, într-un cuvânt: razboi. În mod tragic, asa cum o arata si doborârea zborului Malaysian Airlines 17, situatia din Ucraina afecteaza si comunitatea globala.
Toate Bisericile si organizatiile religioase din Ucraina s-au unit împotriva violentelor regimului Ianukovici, împotriva anexarii Crimeei, împotriva divizarii tarii. În Piata Maydan, timp de luni de zile, în fiecare zi si noapte, uniti în rugaciune, oamenii au cerut respectarea drepturilor civile, non-violenta, unitatea tarii si dialogul. Aceasta armonie si cooperare civica, ecumenica, interreligioasa, a reprezentat o sursa importanta de inspiratie morala si coeziune sociala în Ucraina.
În Crimeea anexata si în zona estica de razboi, unele Biserici si comunitati religioase au devenit tinta a discriminarilor, îndurând pur si simplu violentele. În Crimeea cei mai expusi au fost tatarii musulmani, comunitatea tatara fiind zilnic în pericol. Unii dintre liderii ei au fost exilati, interzisi în patria lor. Este serios amenintata existenta misiunilor Greco si Romano Catolice, a parohiilor Ortodoxe din Patriarhatul de Kiev, a comunitatii iudaice din Crimeea.
În luna aprilie, Ucraina de est a fost instigata la violenta. Conform autoritatilor ucrainene, în jur de 1000 de persoane, inclusiv jurnalisti si monitori internationali, au fost rapiti si retinuti, multi fiind torturati si ucisi. Operatiunile anti-teroriste lansate de catre guvernul ucrainean s-au lovit de agresiunea straina, care a cooptat rebeli locali precum si delincventi locali si internationali. Rezultatul arata mai bine de 1000 de civili ucisi în zonele urbane populate, numarul crescând cu mai mult de 50 de victime în fiecare zi, fara a mai mentiona Zborul MA 17 cu cele 298 de victime. Infrastructura oraselor, strazile si podurile, centralele electrice, minele de carbuni si instalatiile industriale sunt distruse în mod constant, pentru a paraliza economia si reconstructia, responsabilitati ale statului ucrainean. Sute de mii de oameni au fost siliti sa se refugieze din calea razboiului adus în orase de acesti asa numiti „separatisti”.
În mijlocul ororilor razboiului, minoritatea greco si romano catolica este oprimata în teritoriile controlate de „separatisti”. Au fost rapiti trei preoti catolici: Pavel Witek si Viktor Wasowicz (romano catolici), si Tihon Kulbaka (greco-catolic). Acesta din urma a fost tinut captiv 10 zile, fara medicamentele de care avea nevoie. Resedinta episcopala greco-catolica din Donetk a fost tâlharita si închisa, episcopul fiind privat de cancelarie si documente. Curtea Catedralei a fost lovita de rachetele separatistilor, zidurile si ferestrele bisericii fiind distruse de srapnel. Episcopul si aproape toti preotii greco-catolici au fost fortati sa paraseasca zona Donetk. Reprezentantii înarmati ai regimului separatist au intrat în biserica si au desacralizat sanctuarul. Ei au „permis” preotilor sa ramâna si sa celebreze serviciile religioase, dar le-au impus restrictii de calatorie. Teroristii i-au santajat pe clerici amenintându-i ca vor lovi în credinciosii crestini
Mai recent, sâmbata 16 august, micuta manastire a Surorilor Slujitoare ale Mariei Imaculate a fost capturata si batjocorita. Surorile care au slujit cu generozitate si umilinta comunitatea, aflate în exercitii spirituale sau în vacanta în taberele de copii din jurul orasului Donetk nu se mai pot întoarce acasa, pentru ca manastirea este acum folosita de „separatisti”.
Protestantii sunt tinta predilecta a teroristilor pro-rusi, suferind cele mai grele violente: doi copii ai pastorului Alexander Pavlenko de la Biserica Evanghelica “Metamorphosis” si doi diaconi ai aceleiasi biserici, Victor Brodarsky si Vladimir Velichko, au fost luati cu forta în timpul unui serviciu religios, torturati si ucisi de catre teroristi. Trupurile lor au fost exhumate dintr-un mormânt comun la Sloviansk.
Din pacate, atât de încercatii catolici ucraineni, greco si romano catolici, credinciosii Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Patriarhatul de Kiev si protestantii din estul Ucrainei sunt în continuare pusi în pericol de retorica ierarhiei ortodoxe din Rusia, din ce în ce mai asemanatoare în actiuni cu propaganda autoritatilor politice si mass-media rusesti.
În documentele recente publicate la Moscova de catre cei mai înalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Ruse, în mod special în scrisoarea adresata Episcopilor Bisericilor Ortodoxe, Greco Catolicii si Ortodocsii Ucraineni din Patriarhatul Kievului sunt defaimati, fiind numiti în mod jignitor „uniati” si „schismatici”. Ei sunt considerati vinovati pentru conflictul militar din estul Ucrainei, fiind acuzati ca au dat nastere razboiului, mai ales violentelor, rezultate din operatiunile militare, împotriva clerului ortodox si credinciosilor crestini. Ierarhii Bisericii Ortodoxe Ruse împrastie calomnii despre greco-catolici si alte confesiuni, punându-i astfel în pericol în fata militantilor separatisti care se considera luptatori pentru ortodoxia rusa.
Respingem cu tarie aceste pretentii si acuzatii. Armata Ucrainei nu este structurata ca entitate denominationala. Prin urmare, capelani de diverse denominatii slujesc în zona operatiunilor anti-teroriste. Capelanilor nu le este permis sa intervina în viata comunitatilor religioase. Sunt false acuzatiile conform carora capelanii Bisericii Greco-Catolice Ucrainene au comis acte de violenta împotriva membrilor altor Biserici sau grupuri religioase.
Tragedia pe care Ucraina o traieste azi datorita agresiunii militare constituie o tragedie pentru toate natiile, religiile si grupurile sociale. Cladirile, bisericile si manastirile tuturor grupurilor religioase si etnice sunt deteriorate si distruse. Clerul de diferite confesiuni, exercitând misiunea pastorala în Donetk, Luhansk si Crimeea, a avut de suferit, multi dintre preoti activând cu serioase amenintari la adresa vietii. Doi preoti ortodocsi ucisi în regiune fac parte din cei mai bine de o mie de civili care au murit în timpul conflictului, iar moartea lor teribila nu este legata de credintele lor religioase. Au fost victime accidentale ale bombardamentelor.
Ne rugam pentru toate victimele nevinovate si pentru pace în Ucraina. Iar Biserica noastra va continua sa faca totul pentru a aduce pacea si a alina suferintele celor afectati de acest teribil conflict.
Ucraina are nevoie de sprijinul efectiv al comunitatii crestine la nivel global, de sustinerea tuturor oamenilor de buna credinta. În contextul în care mass-media este plina de propaganda, va rugam sa evaluati cu un ochi critic informatiile la care aveti acces. Avem nevoie de rugaciunile voastre, de discernamântul vostru, de cuvintele voastre bune si de fapte. Tacerea si lipsa actiunii vor duce la alte si alte tragedii. Destinul zborului MA 17 constituie un exemplu de ce se poate întâmpla daca se permite continuarea activitatilor teroriste.

+ Sviatoslav

Arhiepiscop Major de Kiev-Halich

Primatul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene