„Duminica 24 august 2014, Parohia Româna Unita cu Roma Greco-Catolica Vasad a avut bucuria si onoarea de a-l primi în mijlocul credinciosilor ei pe PS Dr. Virgil Bercea, Episcopul Oradiei. S-a închis astfel un arc peste timp, în acest an împlinindu-se 71 de ani de la ultima vizita pastorala a unui Episcop greco-catolic în aceasta localitate.
Preasfintia Sa a fost întâmpinat de patru calareti iar la intrarea în curtea bisericii a fost asteptat cu emotie de catre un grup de copii, care i-au oferit flori si de catre un sobor de opt preoti si un diacon: pr. protopop Alexandru Duma, pr. protopop Aurel Hendea, pr. protopop Zorel Zima, pr. Gheorghe Bandici, pr. Alexandru Cervid, pr. Silvestru Pogar, pr. Endre Erdodi, pr. Vlad Voicu, paroh de Vasad si diaconul Gratian Guias.
În glasul clopotelor si al imnului ”Pe stapânul si Arhiereul nostru”, interpretat de catre corul parohiei greco-catolice ”Sfântul Apostol Andrei” din Carei, sub conducerea dirijorului Constantin Cociorva, Preasfintia Sa a pasit în biserica unde îl asteptau cu drag credinciosi adunati atât din Vasad, din localitatile învecinate, Curtuiseni, Valea lui Mihai, Piscolt dar si din Carei, Oradea, Sântandrei. Printre participanti s-a aflat si reprezentantul autoritatilor locale, primarul comunei Curtuiseni, Nagy Istvan.
În cuvântul sau de învatatura PS Virgil a vorbit despre pilda Datornicului Nemilostiv, îndemnând la practicarea iertarii aproapelui ca semn al iubirii crestinesti. Deasemenea le-a amintit vasedanilor ca sunt urmasi ai Mitropolitului Ioan Vancea, acest fiu deosebit pe care Vasadul l-a dat Bisericii Române Unite cu Roma, cel care a celebrat prima Sfânta Liturghie în limba româna în Basilica Sfântul Petru din Roma, îndemnându-i sa se ridice la înaltimea acestui puternic exemplu, asa cum au si facut-o multi vasedani de-a lungul timpului.
La sfârsitul Sfintei Liturghii arhieresti, Preasfintia Sa a dorit sa ne rugam Maicii Sfinte, punându-se în genunchi în fata statuii Fecioarei Maria de la Lourdes, rostind rugaciunea finala din Paraclisul Maicii Domnului. A fost un moment cu o mare încarcatura emotionala, ce a adus lacrimi în ochii multor participanti. A avut apoi loc ungerea cu untdelemn sfintit, fiecare credincios primind în dar un rozar oferit de catre Preasfintia Sa.
La ceremonia liturgica au participat aproximativ 250 de credinciosi, bucurosi cu toti sa fie partasi la aceasta binecuvântata lucrare în via Domnului. Pentru toti cei prezenti, credinciosii parohiei Vasad au pregatit o agapa frateasca cu sarmale si cozonaci în curtea bisericii si o alta agapa la un restaurant din Valea lui Mihai.
Pentru a marca aceasta vizita memorabila istoricul dr. Silviu Sana a alcatuit la cererea pr. paroh o brosura în care a adunat date istorice semnificative referitoare la parohia greco-catolica Vasad.
Multumim Domnului pentru bucuria acestei binecuvântate vizite si nadajduim ca aceasta sa fie prima dintr-un lung sir de acum înainte.

Paroh