„Sinagoga neologa Zion, construita în 1878, dupa planurile realizate de Busch David si Rimánoczy Kálmán sr., a fost reabilitata printr-un proiect transfrontalier Oradea-Debretin, cu o investitie de circa 1,25 milioane de euro.
Lucrarile au fost finalizate, iar sinagoga reabilitata a fost inaugurata, joi seara, în prezenta a sute de oradeni, evenimentul fiind supravegheat si de echipaje ale Politiei si Jandarmeriei.
Investitie de 1,25 milioane euro
Despre realizarea lucrarilor si importanta acestora au vorbit viceprimarii Mircea Malan si Huszár István, presedintele comunitatii evreilor din Debretin (partenera în proiect), Tamás Horovitz, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, si arhitectul Cristian Puscas, responsabil de proiect. La eveniment a fost prezent si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea. "Suntem la finalul unei investitii de peste 1,25 milioane euro pentru partea româna si undeva la 250.000 euro pentru partenerii nostri din Debretin", a spus acesta din urma.
Cristian Puscas le-a explicat celor prezenti cum o buna parte din suma alocata partii române a fost destinata consolidarii sinagogii din centrul Oradiei care se afla într-o stare avansata de degradare. "Ceea ce vedem astazi aici este putin din ceea ce s-a facut. În momentul preluarii ei, în urma cu doi ani, aceasta sinagoga era în stare de pre-colaps. Daca nu se intervenea, la scurt timp tamburul cupolei si cupola ar fi cazut pur si simplu în interiorul sinagogii", a spus Puscas.
În proiectul initial nu era prevazuta si refacerea interiorului sinagogii, însa aceste lucrari au putut fi realizate din economiile rezultate în urma licitatiei.
Un eveniment "grozav"
Presedintele Comunitatii Evreiesti din Oradea, Felix Koppelmann, le-a spus celor prezenti ca inaugurarea Sinagogii neologe Zion dupa reabilitare este un eveniment "grozav, incredibil" atât pentru comunitatea evreiasca, cât si pentru Oradea.
"Încet, încet, sinagoga si-a pierdut stralucirea si puterea si era sortita degradarii. Asta, pâna când oameni din oras, si-i amintesc pe distinsul nostru primar, Ilie Bolojan, si pe viceprimarul din acele vremuri, dr. Gheorghe Carp, m-au întrebat: "Ce ai de gând sa faci cu sinagoga asta?"", a povestit Felix Koppelmann. Acesta le-a marturisit celor prezenti ca membrii comunitatii evreiesti din Oradea, în numar de circa 700, nu ar fi avut puterea sa reabilizeze monumentul istoric, în conditiile în care oricum se lucra la reabilitarea celei de pe strada Mihai Viteazul.
"Ei (n.r. Ilie Bolojan si Gheorghe Carp) au venit cu aceasta fantastica propunere, aproape rugându-ma sa fiu de acord. Cum puteam refuza aceasta mâna întinsa de a reda aceasta perla a orasului în circuitul turistic, religios, artistic, cultural, social?", a întrebat retoric liderul evreilor din Oradea, adaugând: "În legile noastre este o prevedere sacra: când o sinagoga nu mai poate sa-si îndeplineasca atributiile ca locas de rugaciune, ea trebuie redata în folosul comunitatii, spre binele tuturor".
Potrivit proiectului, Sinagoga Zion va deveni sala ala multifunctionala pentru expozitii, lansari de carte, ba chiar si concerte. "Bineînteles, pentru activitati care sa nu lezeze sau sa profaneze sfintenia acestei cladiri. Am primit toate asigurarile din partea Primariei în acest sens", a mai precizat Koppelmann.
Epistola strabunilor
Momentul culminant al evenimentului a fost deschiderea unei sticle ce continea un pergament cu un mesaj necunoscut, gasita la reabilitare într-un tub metalic, în podeaua sinagogii. Dupa minute bune de încercari nereusite, inclusiv cu o pila de unghii si un cutit, viceprimarul Mircea Malan a primit aprobarea liderilor comunitatii evreiesti pentru a sparge sticla în care se afla pergamentul, pe care l-a predat apoi unei angajate a Primariei, Anamaria Sava, vorbitoare de limba maghiara, pentru a-l prezenta.
Documentul, despre care se credea ca dateaza din 1878, de la inaugurarea Sinagogii Neologe din Oradea, a fost lasat, de fapt, în 1896, când aceasta a fost reabilitata. "Este o scrisoare dedicata împaratului Franz Joseph I al Austro-Ungariei", a tradus Anamaria Sava.
Scris în maghiara veche, documentul îi mentioneaza pe cei care au contribuit la reabilitarea Sinagogii neologe si vorbeste despre construirea unui dulap al Torei (cartea stânta a evreilor) si instalarea unei orgi în lacasul de cult. "Acest document a fost scris în 20 august 1896, adica în anul evreiesc 5656, în luna Elul. O semneaza toate personalitatile vremii rabinul, primarul, responsabilii din partea comunitatii evreiesti", a descris Anamaria Sava.
Aceasta a mai spus ca în document se vorbeste despre "bucuria si entuziasmul" pe care membrii comunitatii l-au simtit cu ocazia reabilitarii sinagogii. "S-au simtit onorati sa puna bazele casei Domnului astfel încât cei care vor veni sa ridice oda numelui lui Dumnezeu", a parafrazat cititoarea. Documentul gasit în podeaua sinagogii va fi studiat de specialisti si va fi ulterior prezentat publicului.
Sarbatoarea de joi seara a fost încheiata cu un concert reusit al orchestrei Budapest Klezmer Band, care a încântat sutele de spectatori cu diverse melodii klezmer în limba idish specifice comunitatilor evreiesti din mai multe tari, inclusiv hora si tango.
Sursa:http://www.ebihoreanul.ro