În Duminica Dreptei Credințe, prima din Postul Mare, părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții a vizitat Parohia „Sfântul Dumitru” din Oradea, unde a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de părintele paroh Ernest Horvath.

După citirea Sfintei Evanghelii, în cuvântul de învățătură, părintele vicar a evidențiat faptul că: „Episodul întâlnirii dintre Filip și Natanael este copia episodului precendent dintre Andrei și Petru, însă spre deosebire de acela, unde Isus spune „Veniți și vedeți”, Filip îi răspunde lui Natanael, „Vino și ai să vezi!” Dacă răspunsul lui Petru a fost o acceptare plină de liniște, răspunsul lui Natanael este mult mai elaborat: „Poate ieși ceva bun din Nazaret?” Acest om are un caracter îndrăzneț. Și totuși întâlnindu-l Isus îi face mai degrabă un compliment, decât să-l critice: „Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug.” Puritatea inimii este o calitate, care poate uneori să coste. Cel curat cu inima, nu poate să ascundă în spatele lui o minciună, adică nu are mască. Uneori cel care spune lucrurile direct și fără ocolișuri riscă să fie criticat sau aspru judecat. Însă această puritate pe care o manifesta Natanael îl determină imediat să-și recunoască eroarea și să îi răspundă imediat lui Isus: „Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel!” În activitățile noastre cotidiene, fie că se petrec „sub smochin”, fie în „Galileea”, Cristos vine să ne caute. El ne cheamă neîncetat să-l urmăm, să întărim relație cu El.

 

La finalul Sfintei Liturghii a fost celebrată Slujba Parastasului pentru cei adormiți iar părintele Antoniu a transmis salutul și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea.

 

Eugen Ivuț