În cadrul manifestațiilor care au avut loc la Oradea pe 20 aprilie 2024, cu prilejul aniversării a 105 de ani de la intrarea Armatei române în orașul nostru, a fost celebrată în  Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea și în Biserica cu Lună o slujbă de pomenire pentru toți înaintașii României, însoțită de o rugăciune pentru neamul românesc. Încheierea Primului Război Mondial, integrarea orașului Oradea și a unei părți a județului Bihor în Regatul României au schimbat în urmă cu mai bine de un secol, în ziua de Paști a anului 1919, soarta acestor meleaguri. Momentul istoric a fost sărbătorit și la Beiuș unde, pe 19 aprilie a.c., a avut loc o ceremonia militară la Monumentul Martirilor Ioan Cordaș și Nicolae Bolcaș din Parcul Central.

Cred că avem o datorie sfântă să ne aducem aminte de aceste momente, căci ele ne caracterizează și ne spun cine suntem. Fără ele nu am fi cei de astăzi. Fără 1918 noi nu existăm.” – a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, la slujba de Tedeum, oficiată în Catedrala Greco-Catolică din Oradea împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Serviciul religios a fost animat de Corul Studenților Teologi al Seminarului Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi” din Oradea, condus de maestrul lect. univ. dr. Radu Mureșan. La momentul comemorativ din Catedrala „Sf. Nicolae” au fost prezenți credincioși greco-catolici, preoți vicari și pr. protopop de Oradea Gavril Buboi, alături de tineri ai asociației Cercetașii Români Uniți din Episcopia Greco-Catolică de Oradea, dar și reprezentanți ai instituțiilor locale. Printre aceștia s-au aflat viceprimarii Municipiului Oradea domnul Marcel Dragoș și doamna Antonia Nica, city-managerul orașului Oradea, domnul Mihai Jurcă, directorul Filarmonicii de Stat Oradea, doamna Carmen Rus.

Aceste lucruri trebuie să fie mândria noastră, a celor care trăim astăzi. Să le mulțumin celor care au făcut România Mare – printre care ne inspiră prezența statuilor unor mari personalități precum Iuliu Maniu, Demetriu Radu sau Roman Ciorogaru, aici, în fața Catedralei. Știm cu adevărat să ne închinăm în fața lor când trecem prin Piața Unirii din Oradea și să fim mândri de ceea ce au înfăptuit? Sunt ai noștri și ei ne-au creat zilele de astăzi.”, a mai spus eparhul de Oradea, mulțumind tuturor celor prezenți la această slujbă de pomenire, în mod special oficialităților locale.

Doresc «La mulți ani!», multă sănătate, României, poporului român și celor care ne conduc în aceste zile. Odată au fost cei pe care astăzi în comemorăm, acum sunteți dumneavoastră și Vă mulțumim pentru ceea ce faceți!”, a încheiat PS Virgil, sărbătoarea continuând cu participarea în Piața Unirii din Oradea la diferitele inițiative organizate de Primăria Municipiului Oradea cu prilejul împliniri a 105 de ani de la instaurarea administrației românești în orașul nostru.

Slujbă de pomenire pentru toți înaintașii orașului Oradea, a fost însoțită de o rugăciune pentru neamul românesc din cele mai vechi timpuri, până astăzi:

Pe noi pe toți, ajută-ne să sporim în faptele cele bune care fac pe om după Chipul și asemănarea Ta! Pomenește, Doamne, pe toți eroii, pe toți ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre, în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței, pentru întregirea neamului și pentru libertatea și demnitatea noastră,

 Auzi-ne pe noi, acum, precum ai auzit cu milă și îndurare rugăciunile părinților noștri când chemau ajutorul și îndurările Tale asupra lor și asupra țării noastre, în care se preamărește numele Tău și ne învrednicește pe toți, ca întotdeauna mulțumire să îți aducem,

Cele bune să grăim și să cântăm Ție, celui fără de început și al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață dătător al Tău Spirit, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi