„„Pentru credinciosii greco-catolici, oradeni si nu numai, anul acesta sarbatoarea Sfintei Marii a fost un prilej de dubla bucurie, pentru ca Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, prin decretul cu nr. 843 din 9.08.2018, a ridicat la rang de Sanctuar dedicat Preacuratei Fecioare Maria Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, Str. Corneliu Coposu, Nr. 2A, încredintata pastoririi calugarilor Franciscani Minori Conventuali. Manifestarile dedicate hramului Sanctuarului au început din dupa amiaza zilei de marti prin celebrarea Paraclisului Maicii Domnului, a Sfintei Liturghii, a procesiunii prin oras cu statuia Maicii Domnului si a celorlalte slujbe oficiate.

La procesiunea prin oras cu statuia Maicii Domnului au luat parte un numar mare de credinciosi, preoti, seminaristi, copii avându-i în frunte pe Preasfintitul Parinte Virgil si pe Excelenta Sa, László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea. Pe întreg traseul credinciosii s-au rugat Rozariul si au cântat cântece mariane.

În ziua Praznicului „Adormirii Maicii Domnului” la Sfânta Liturghie arhiereasca a fost citit în fata credinciosilor decretul de ridicare la rangul de Sanctuar si decretul de numire si instlare a rectorului Sanctuarului în persoana parintelui Iulian Robu, care a primit din partea Preasfintiei Sale Virgil, crucea pectorala. În cadrul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, prin punerea mâinilor si prin rugaciune, ierarhul a hirotonit doi noi preoti,pe parintele Palas Iulian si pe parintele Beita Gabriel.

În cuvântul de învatatura rostit de catre Preasfintia Sa, a fost subliniat faptul ca Domnul ne cauta constant pe fiecare dintre noi asa cum noii preoti au fost cautati de Domnul la o anumita vârsta. „Trebuie sa stim sa raspundem acestei atunci când El ne cauta: Da, Doamne sunt eu aici alaturi de toti cei dragi ai mei, dar foarte aproape de Tine, foarte aproape de Maica Domnului”. Referitor la Sarbatoare Adormirii Maicii Domnului, Preasfintitul Virgil a amintit faptul ca „acest moment nu este unul de tristete ci unul de bucurie, ridicându-o cu trupul la Cer, Dumnezeu face bucurie în cer si în sufletele noastre”.

La final a avut loc procesiunea în jurul Sanctuarului cu statuia Fecioarei dupa care preotii nou hirotoniti au binecuvântat în parte pe fiecare credincios prezent.

Ce este un Sanctuar?
Prin termenul de sanctuar se întelege o biserica sau un alt loc sacru unde credinciosii se duc în numar mare în pelerinaj, dintr-un motiv special de evlavie, cu aprobarea Ordinariului locului.

Codul de drept canonic

Can. 1230

În sanctuare sa se ofere mai din belsug credinciosilor mijloacele de mântuire, vestindu-se cu zel cuvântul lui Dumnezeu, favorizându-se în mod adecvat viata liturgica, mai ales prin celebrarea Euharistiei si a Pocaintei si cultivându-se practicile de pietate populara aprobate.

Codul de drept canonic

Can. 1234

Faptul de a merge împreuna spre sanctuare si de a participa la alte manifestari ale evlaviei populare, ducându-i cu ei si pe copii sau invitând alte persoane, este în sine însusi un act de evanghelizare

Evangelii Gaudium, 124

Parintele Iulian Palas s-a nascut la data de 19 ianuarie 1962 în localitatea Cârta din judetul Harghita. Este absolvent al ASE Bucuresti – Facultatea de Comert din anul 1985 si al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, Departamentul Oradea, promotia 2018. Parintele Iulian este casatorit si are doi copii, un baiat seminarist la Oradea iar fiica este calugarita.

Parintele Gabriel Beita s-a nascut la 27 februarie 1976, absolvent al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea, este casatorit si are cinci copii.