„La sfârsitul acestei saptamâni, între 20-21 aprilie 2018, în localitatea Sînmartin, la Vila Sântana, au avut loc exercitiile spirituale pentru familiile cu copii mici, organizate de Departamentul pentru Pastoratia Adultilor si a Familiilor, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Relatorul conferintelor a fost pr. Mihai Tegzes, responsabil eparhial cu pastoratia adultilor si a familiilor. La aceste reculegeri spirituale au participat 40 de adulti si 19 copii. Tema a fost: Casa noastra loc de viata. Metoda de lucru propusa a fost cea a Comunitatii din Caresto.
În dupa-amiaza zilei de vineri, programul a debutat cu o rugaciune iar mai apoi a urmat o sinteza a conferintei despre Amoris Laetitia, tinuta de pr. Renzo Bonetti la Zalau în urma cu câteva saptamâni, prezentata de pr. Marincean Florin preot în Simleul Silvaniei.
În prima cateheza, ,,Casa în lumea biblica”, a fost prezentat un fragment din Scrisoarea lui Pavel catre Romani (16, 1-23), din care rezulta rolul pe care casa si familia crestina îl au în predicarea Cuvântului. Asa cum sotii Acvila si Priscila sunt colaboratori apropiati ai apostolului Pavel, asa si sotii crestini sunt chemati, ca în virtutea chemarii si darului pe care l-au primit în taina Casatoriei, sa colaboreze la vestirea Evangheliei prin exemplul vietii lor.
Seara de vineri s-a încheiat cu un moment de rugaciune comunitara.
Cea de a doua zi a început cu celebrarea Sfintei Liturghii, culme si izvor al vietii crestine.
A doua sinteza a conferintelor lui don Renzo ,,Isus împlinirea Familiei” a fost expusa de pr. Mirel-Mihai Demian.
În cateheza a doua ,,Transmiterea credintei în familie”, pornind de la 2 Tm 1, 3. 5-6.8 s-a evidentiat rolul pe care parintii îl au în transmiterea credintei noilor generatii. Credinta nu se transmite printr-o simpla expunere teoretica ci prin exemplul pe care parintii îl dau copiilor.
A treia sinteza a conferintelor lui don Renzo ,,A trai cum traieste Isus”, a fost expusa de pr. protopop Zorel Zima, prezentând instrumentele pe care sotii le au la îndemâna pentru a face ca iubirea lor sa creasca.
În a treia cateheza, ,,Cuplul deschis si apostolic”, pr. Mihai Tegzes a subliniat importanta apostolatului sotilor: ,,niciun apostolat nu este mai important decât apostolatul sotilor. Apostolatul familiei consta în deschiderea catre alti membri din familie, apropiati: vecini, rudenii si toti cei pe care îi întâlnim într-un moment sau altul al existentei noastre”.
Dupa expunerea fiecarei meditatii, au avut loc anailize personale si în cuplu, dialoguri în cuplu si între cupluri si mai apoi, fiecare, a avut posibilitatea de a-si împartasi trairea în plen.
Rugaciunea finala de sâmbata a fost condusa de pr. vicar general Mihai Vatamanelu ofmc.
Ne-am bucurat de prezenta în mijlocul nostru a Preasfintiei Sale Virgil Bercea episcop român-unit de Oradea care, a subliniat importanta pastrarii iubirii în viata de familie, a disponibilitatii, a rabdarii, a iertarii, a atentiei si a fidelitatii.
Le multumim doamnelor Sanda Ulici si Simona Cobe care s-au ocupat de copiii prezenti de-a lungul acestor zile.
Îi multumim lui Dumnezeu pentru timpul de har petrecut împreuna!