„Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”
În 15 noiembrie 2018, a avut loc vernisajul expoziției „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE” care va rămâne deschisă până la 15martie 2019.
Este o expoziție itinerantă a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (curator Anna-Mária Orbán), găzduită de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural în parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea.
Vladimir Ghika însuși, vorbind despre artă, mărturisea că este ”ca un sacrament uman în care se pune în limbaj, în formă, în culoare sau sunet, o sursă de har ascunsă, împrumutată de la Frumusețea lui Dumnezeu”. De altfel, la primul etaj al Palatului Princiar din Cetatea Oradea, te întâmpină fotografia, aproape în mărime naturală a Monseniorului Ghika alături de semnătura – ”Vladimir Ghika fericit” ( făcut de Vladimir Ghika).
Și mare, pe pereți, în prima încăpere destinată expoziției, în franceză și română, ca un crez artistic, scrie textul: ”Arta nu caută să dovedească. Opera de artă nu trebuie să-și dovedească decât frumusețea sa prin ea însăși”
Despre personalitatea celui născut prinț (1873), ortodox, care a studiat dreptul, teologia și filozofia, care s-a convertit la catolicism în 1902 și s-a hirotonit preot în 1927 ( slujind deopotrivă ca preot romano-catolic și greco-catolic), celui care a sfârșit ca martir în 1954, beatificat în 2013, au vorbit invitații mediați de directorul Angela Lupșea : I.P.S. Ioan Robu, P.S. Böcskei László, Pr. Mihai Vătămănelu și din partea primăriei, viceprimarul Mircea Mălan.
Despre expoziția în sine și calitatea puțin cunoscută, de desenator plin de har a Monseniorului, despre importanța exponatelor pe care aceasta la consideră ”neprețuite” a vorbit curatorul expoziției, doamna Anna-Mária Orbán.
Expoziția este grupată în două săli în care avem privilegiul să admirăm (dacă știm să privim și să ne lăsăm pătrunși de mesajul miniaturilor), desene, gravuri, letrine, Ex libris, timbre, sigle, decupaje, dar și veșminte și obiecte.
Avem ilustrații din cărțile La visite de Pauvres (Vizitarea săracilor) și Intermedes de Talloires (Intermediile de la Talloires).
Prima carte era destinată doamnelor de caritate (Vladimir Ghika a ținut cinci conferințe la Asociația Doamnelor de Caritate din București în anul 1907 pe această temă) . Fiind o carte ilustrată, de dimensiuni mai mari decât una de buzunar, era destinată a fi păstrată pe noptieră, printre cărțile de rugăciune, pentru momentele de reflecție. Textele erau gândite pe cele șapte fapte de milostenie trupească și sufletească.
Referitor la ilustrațiile din La visite de Pauvres, într-o scrisoare din 1923, autorul spune că sunt ” tratare într-un gen care combină stilul vitraliului medieval cu o notă foarte modernă”. În expoziție sunt prezente 17 ilustrații cu text.
Cartea Intermedes de Talloires s-ar fi născut în timpul vizitei lui Vladimir Ghika la pictorul Albert Besnard, la Talloires, Savoia, în 1919. Este publicată mai târziu, în 1923, în 255 de exemplare. În 1931 gravurile sunt expuse la Paris în cadrul zilelor artei religioase.
În expoziție avem 25 de desene (din 43) și 43 de heliogravuri.
Fiecare miniatură este un dar și o bucurie. Amintim dintre ele doar câteva: ”Scara lui Iacob”, ”Isus umblând pe valuri”, ”Rugăciunea”, ”Crucea și suferința divină”, ”Inima lui Isus”,” Moartea bună”, dar și ” Un scandal în zodiac (Săgetătorii din Tourmette)”, ” Legenda Inorogului”, ”Apa-Poruncile tritonului desăvârșit (Cascadele Balmettes), ”Vârsta de aur (Cascada Angon)”, ”În grădinile oaspeților doamnei de Warens”, ”Gânduri pentru zilele ce vin”.
Expoziția de la Oradea este întâlnirea fericită a orădenilor cu Monseniorul Ghika, cu arta Sa, și este inițiată de Preasfințitul Virgil Bercea.
Este a doua oară în ultima lună când publicul nostru are șansa de a avea acces la prestații de cea mai înaltă ținută artistică ajunse la Oradea prin generozități mărturisite: Doamna Orbán a spus că această expoziție va fi itinerantă oriunde se va dori ca mărturisirile artistice și de credință ale Fericitului vor fi solicitate; iar prima mărturisire, în fapt, aparține Doamnei Anna Ungureanu, care, prin programul Cantus Mundi derulează cel mai mare program de integrare socială prin muzică din țară și care a fost prezentă la Festivalul de Muzică Corală Religioasă Francisc Hubic.
Recomand această expoziție, pe care o consider una dintre cele mai bune care au poposit la Oradea în ultimii 15 ani, nu numai pentru conținutul ei, ci și pentru modul de înrămare, panotare, prezentare, toate contribuind la ceea ce eu aș numi: marele eveniment expozițional „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”.
Rodica Indig- consilier cultural