Dupa Consistoriul extraordinar dedicat reflectiei asupra familiei, în vederea pregatirii Sinodului extraordinar care se va ocupa de acelasi argument în luna octombrie a acestui an, a fost publicata marti, 25 februarie, Scrisoarea Papei catre familiile lumii.

Iata textul Scrisorii:

„Dragi familii,

Ma prezint în pragul casei voastre pentru a va vorbi despre un eveniment care, cum se stie, va avea loc în luna octombrie a acestui an, în Vatican. Este vorba despre Adunarea generala extraordinara a Sinodului Episcopilor, convocata pentru a discuta tema „Provocarile pastorale privind familia în contextul evanghelizarii”. De fapt, în zilele noastre Biserica este chemata sa vesteasca Evanghelia înfruntând si noile urgente pastorale care privesc familia.
Aceasta importanta întâlnire implica întreg poporul lui Dumnezeu, episcopi, preoti, persoane consacrate si credinciosi laici din cadrul Bisericilor particulare din întreaga lume, care participa în mod activ la pregatirea sa, prin sugestii concrete si prin aportul indispensabil al rugaciunii.
Sprijinul rugaciunii este mai necesar si mai semnificativ ca niciodata, mai ales din partea voastra dragi familii. Aceasta Adunare sinodala este de fapt dedicata în mod special voua, vocatiei si misiunii voatre în Biserica si societate, problemelor casatoriei, a vietii de familie, a educatiei fiilor si rolului familiilor în misiunea Bisericii. Asadar, va cer sa va rugati cu insistenta Duhului Sfânt, pentru a-i ilumina pe Parintii sinodali si a-i calauzi în angajanta lor îndatorire.
Dupa cum stiti, aceasta Adunare sinodala extraordinara va fi urmata, la distanta de un an, de Adunarea sinodala ordinara care va fi dedicata tot temei familiei. Tot în acest context, în septembrie 2015, va avea loc si Întâlnirea Mondiala a Familiilor de la Philadelphia.
De aceea, sa ne rugam cu totii împreuna pentru ca – prin aceste evenimente – Biserica sa urmeze un adevarat parcurs de discernamânt si sa adopte mijloacele pastorale adecvate pentru a ajuta familiile sa înfrunte provocarile actuale cu lumina si forta care vin de la Evanghelie.
Va scriu aceasta scrisoare în ziua în care se celebreaza sarbatoarea Prezentarea Domnului la Templu. Evanghelistul Luca istoriseste ca Maica Domnului si Sfântul Iosif, potrivit Legii lui Moise, l-au dus pe Prunc la templu pentru a-l oferi Domnului si ca doi batrâni, Simeon si Ana, miscati de Duhul Sfânt, s-au dus în întâmpinarea lor, recunoscându-l pe Mesia în Isus (cfr Lc 2,22-38).
Simeon l-a luat în brate si i-a multumit lui Dumnezeu pentru ca, în sfârsit, „a vazut” mântuirea; Ana, în ciuda vârstei înaintate, a simtit o noua vigoare si a început sa le vorbeasca tuturor despre Prunc. Este o imagine frumoasa: doi tineri parinti si doua persoane în vârsta, reuniti de catre Isus. Cu adevarat, Isus aduna si uneste generatiile! El este izvorul nesecat al acelei iubiri care învinge orice închidere, orice singuratate, orice tristete. În parcursul vostru familial, împartasiti atâtea momente frumoase: mesele, odihna, munca în casa, momentele de recreere, de rugaciune, calatoriile, pelerinajele, actiunile de solidaritate… Totusi, daca lipseste iubirea lipseste bucuria, iar iubirea autentica ne este data de catre Isus: ne ofera cuvântul sau, ne ilumineaza strada, ne da pâinea vietii care sustine efortul zilnic al parcursului nostru.”
„Dragi familii” – spune Pontiful în încheierea Scrisorii catre familiile lumii” – „rugaciunea voastra pentru Sinodul Episcopilor va fi o comoara pretioasa care va îmbogati Biserica. Va multumesc si va cer sa va rugati si pentru mine, pentru ca eu sa pot sluji poporul lui Dumnezeu în adevar si caritate. Protectia Preacuratei Fecioare Maria si a Sfântului Iosif sa va însoteasca mereu pe toti si sa va ajute sa pasiti uniti în iubire si slujire reciproca. Invoc din inima asupra familiei, Binecuvântarea Domnului”.
Din Vatican, 2 februarie 2014
Sursa: http://ro.radiovaticana.va