„”Reconcilierea nu este un cuvânt abstract, marcat de sterilitate si distanta, ci o usa deschisa tuturor persoanelor si fiecarei persoane care au trait realitatea dramatica a celor peste cinci decenii de conflicte”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrata vineri, 8 septembrie 2017, la Villavicencio, în cea de-a treia zi a calatoriei sale apostolice în Columbia. Sf. Liturghie a început la ora locala 9.30 (ora României 17.30) Pontiful a ajuns în tara latinoamericana miercuri, 6 septembrie, si se întoarce în Cetatea Vaticanului luni, 11 septembrie. În cadrul celebrarii euharistice, în sarbatoarea Nasterii Fericitei Fecioare Maria, papa Francisc a prezidat si ceremonia de beatificare a doi slujitori ai altarului, episcopul Jesus Emilio Jaramillo Monsalve si preotul diecezan Petru Maria Ramirez Ramos. Episcopul declarat Fericit a fost ucis din ura fata de credinta în 1989 de fortele de gherila, în timp ce preotul beatificat, a fost asasinat în 1948 în contextul violentelor dintre fortele tribale si gruparile de conservatori. La ritul sacru, potrivit Salii de Presa a Sf. Scaun, au luat parte peste 400 de mii de credinciosi, care au animat celebrarea Euharistiei cu dansurile, cântecele si culorile celor 112 etnii indigene de la portile Amazoniei. În parcursul de reconstructie a pacii, a evidentiat Sfântul Parinte la predica Sfintei Liturghii, atunci când ”victimele înving tentatia usor de înteles a razbunarii, chiar acestea devin protagonistii cei mai credibili ai efortului de reconciliere. Dar e necesar ca ”unii sa aiba curajul de a face primul pas”, dupa cum spune si moto-ul calatoriei, fara a astepta ca primul pas sa fie facut de ceilalti. ”E îndeajuns o singura persoana buna pentru ca sa existe speranta si fiecare dintre noi poate sa fie aceasta persoana”.
Papa Francisc: ”Aceasta nu înseamna a ignora sau a disimula diferentele si conflictele. Nu înseamna a legitima nedreptatile personale sau structurale. Recursul la reconcilierea concreta nu poate sa foloseasca pentru a se adapta la situatii de injustitie. Mai degraba, cum a învatat Sfântul Ioan Paul al II-lea, «este o întâlnire între fratii dispusi sa depaseasca ispita egoismului si sa renunte la tentativele pseudo-justitiei; este rodul unor simtaminte puternice, nobile si generoase, care conduc la instaurarea unei convietuiri întemeiate pe respectul fiecarui individ si al valorilor proprii oricarei societati civile» (Scrisoare catre episcopii din El Salvador, 6 august 1982). Reconcilierea, de aceea, se concretizeaza si se consolideaza prin contributia tuturor, permite construirea unui viitor si face sa creasca speranta. Orice efort de pace fara un angajament sincer de reconciliere va fi întotdeauna un faliment”.
Speranta si reconcilierea au stat împreuna si la Marea întâlnire pentru reconciliere nationala, la care papa Francisc a participat în cursul dupa amiezii de vineri, la ora locala 15.30, la Villavicencio. ”Columbie, deschide-ti inima înaintea lui Dumnezeu si împaca-te!”, a fost îndemnul pe care papa Francisc l-a adresat în mod simbolic tuturor columbienilor la picioarele Crucifixului de la Bojaya din Villavicencio. Un moment îndelung asteptat de un popor care a suferit din cauza razboiului civil, dar care acum, dupa cum a spus pontiful în prezenta presedintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, face primul pas al unui drum de pace. Spatiul în care s-a desfasurat Marea întâlnire pentru reconciliere nationala nu a fost ales la întâmplare, iar motivul l-a spus chiar Sfântul Parinte: ”Ne-am adunat la picioarele Crucifixului de la Bojaya, care pe 2 mai 2002 a asistat si a îndurat masacrul a zeci de persoane care s-au refugiat în biserica din apropiere”. La fel de semnificativa era si povestea de viata a celor prezenti la Marea întâlnire pentru reconciliere: victime ale violentei provocata de un razboi decenal, militari si agenti de politie, precum si fosti membri ai gruparilor de gherila. Toti, care într-un fel, care în altul, sunt purtatorii unor ”rani care întârzie sa se cicatrizeze” pentru ca, a remarcat Sfântul Parinte, ”orice violenta comisa împotriva unei fiinte umane este o rana în trupul de carne al umanitatii”. Pe monumentul Crucifixului au fost întiparite numele victimelor lasate de violentele din ultimele decenii. Dupa rugaciunea de la Crucifixul de la Bojaya, papa Francisc, ajutat de câtiva copii, a plantat un pom, simbol al unei vieti care, se spera, va fi cu adevarat altfel.
”Iubirea este mai tare decât moartea si decât violenta”, a subliniat pontiful în discursul sau de la Marea întâlnire pentru reconciliere nationala. ”Exista speranta chiar si pentru cel care a facut raul. Nu totul este pierdut. De aceea a venit Isus: exista speranta pentru cel care a facut raul. Desigur, în aceasta regenerare morala si spirituala a calailor, dreptatea trebuie sa se împlineasca”. La fel de imperioasa este si necesitatea adevarului. ”Adevarul este o însotitoare care nu se poate separa de adevar si de milostivire. Toate trei unite sunt esentiale pentru constructia pacii si, pe de alta parte, fiecare dintre acestea le împiedica pe celelalte sa se altereze si sa se transforme în instrumente de razbunare împotriva celui mai slab. Adevarul nu trebuie, de fapt, sa conduca la razbunare, ci mai degraba la reconciliere si iertare. Adevarul înseamna a spune familiilor distruse de durere ceea ce s-a întâmplat rudelor care au disparut. Adevarul înseamna a marturisi ce s-a întâmplat minorilor recrutati de operatorii de violenta. Adevarul înseamna a recunoaste suferinta femeilor victime ale violentei si abuzurilor”.
Papa Francisc: ”As vrea, în fine, ca frate si parinte, sa va spun: Columbie, deschide-ti inima de popor înaintea lui Dumnezeu si împaca-te! Nu te teme de adevar, nici de justitie. Dragi columbieni, nu va fie teama sa cereti si sa oferiti iertare. Nu va împotriviti reconcilierii care va face sa va apropiati unii de altii, sa va regasiti ca frati si sa depasiti dusmaniile. A venit timpul sa vindecati ranile, sa construiti punti, sa slefuiti diferentele. A venit timpul sa stingeti ura, sa renuntati la razbunare si sa va deschideti la o convietuire întemeiata pe adevar si pe crearea unei culturi autentice a întâlnirii fraterne. Cu voia Domnului, sa putem trai în armonie si fraternitate! Sa-i cerem sa fim constructori ai pacii, ca acolo unde este ura si resentiment, sa putem aduce iubire si milostivire!”.
Agenda de sâmbata a calatoriei apostolice în Columbia se desfasoara la Medellin, ”orasul eternei primaveri”, si începe la ora locala 10.15 (ora României 18.15) cu Sfânta Liturghie celebrata de papa Francisc pe aeroportul metropolei. Datorita diferentei de fus orar, vom reveni cu amanunte în emisiunea urmatoare.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va