Conferinta Internationala dedicata Bisericii Greco-Catolice

(12-14 mai, 2016 – Cleveland, Ohio)

În perioada 12-14 mai 2016 a avut loc la Cleveland, Ohio (S.UA.), primul simpozion international dedicat Bisericii Greco-Catolice din S.U.A., intitulat „Epaminonda Lucaciu”, dupa numele preotului care a pastorit prima parohie greco-catolica româneasca, întemeiata pe continentul american. Evenimentul a reunit istorici si teologi din România, S.U.A. si Italia, fiind organizat sub patronajul Episcopiei Greco-Catolice de Canton, Ohio si al parohiei greco-catolice Sf. Elena din Cleveland.
Evenimentul a debutat joi, 12 mai 2016, cu un salut de bun venit, din partea Episcopului greco-catolic de Canton, Ohio, John Michael Botean si al preotului dr. Petru Stînea, paroh al Bisericii Greco-Catolice, Sf. Elena din Cleveland. A urmat apoi lansarea a mai multor carti dedicate Bisericii Greco-Catolice, printre acestea remarcându-se lucrarea „Istoria Bisericii Greco-Catolice din Statele Unite ale Americii 1903-2016” (Alba-Iulia, Editura Altip, 2016), scrisa de preotul dr. Petru Stînea.
Din România au participat istorici si cercetatori din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bucuresti, Oradea si Timisoara. Din S.U.A. au participat teologi, preoti si pastori din Los Angeles, New York, Canton-Ohio, Mckeesport-Pensylvania, St. Nazians-Wisconsin, Akron, si Cleveland. Tematica abordata de conferentiari a fost diversa, fiind prezentate lucrari dedicate atât istoriei Bisericii Greco-Catolice (sec. XVIII-XX) cât si altor confesiuni crestine (Biserica Ortodoxa si Baptista). De asemenea, o parte din lucrari au abordat teme privind persecutia comunista din România, protejarea si conservarea monumentelor istorice din România, cartea veche româneasca s.a. Cealalta parte a lucrarilor au fost orientate spre teologie, anume pe pastoratia din Europa si Statele Unite. La acest eveniment, au fost vizionate doua filme documentare si o expozitie fotografica dedicate persecutiei comuniste din România, acestea fiind realizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMR) Bucuresti.
Sursa: http://www.romaniancatholic.org