La îndemnul Preasfințitului Virgil Bercea, în bisericile din eparhia noastră au fost onorați și sărbătoriți bunicii și vârstnicii, 23 iulie 2023 fiind cea de-a treia Zi mondială a acestora, în apropierea sărbătorii sfinților Ioachim și Ana, așa cum se întâmplă în întreaga lume.
Tema aleasă de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru această zi, în strânsă legătură cu tematica Zilelor Mondiale ale Tinerilor de la Lisabona, are drept motto cuvintele cântării Magnificat: ,,Milostivirea Lui rămâne din neam în neam” (Luca 1,50), întreaga Biserică fiind chemată să celebreze această zi mondială a bunicilor și a vârstnicilor ca pe o bucurie a întâlnirii cu Dumnezeu, o bucurie a unei noi fraternități misionare: ,,Este nevoie de legătura între tineri și bătrâni, pentru a nu uita lecțiile istoriei, pentru a depăși polarizările și extremismele din acest timp”, bunicii având datoria de a-i învăța pe cei tineri, de a le împărtăși din experiența lor, transmițându-le apartenența la poporul lui Dumnezeu.
În Catedrala ,,Sfântul Nicolae”, această zi de sărbătoare a fost celebrată în cadrul  Sfintei Liturghii Arhierești de la ora 10.00, asociația Viața Ascendentă din România, prin  Doamna Președinte Victoria Negrea și Părintele Ovidiu Duma, îndrumător spiritual național, trimițând invitații în acest sens celor sărbătoriți.  Elementul de noutate din acest an a fost faptul că vârstnicii i-au avut alături și pe tinerii care vor reprezenta eparhia noastră la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Lisabona din această vară.
În cuvântul de învățătură,  Preasfințitul Virgil Bercea, pornind de la Evanghelia zilei, a celor doi orbi care alergau după Isus, le-a explicat celor prezenți cât este de importantă conștientizarea faptului că Isus chiar trece prin viața noastră, a tuturor, motiv pentru a analiza în zilele noastre ,,cum ne poziționăm, noi după ce alergăm?”, subliniind mai apoi că dincolo de vârstă, cel mai important este sufletul omului, ,,care în Domnul rămâne mereu proaspăt și tânăr”.
,,Avem pe de-o parte o celebrare pentru cei care au înțelepciunea vieții, alături de cei care au o putere formidabilă și cred că biruie lumea. Este important să fie așa, fiindcă ei au puterea și tinerețea de partea lor, pentru a influența lumea, iar dumneavoastră aveți înțelepciunea, este foarte important ca acestea să se împletească, să formeze conexiunea între unii și alții”.
În încheiere, tinerii din asociațiile și grupurile de tineret ale eparhiei noastre au dăruit câte o floare celor mai în vârstă prezenți în catedrală,  reamintindu-le că îi prețuiesc și îi respectă. Urarea Preasfințitului Virgil Bercea a fost: ,,Fie ca Spiritul Sfânt să aprindă în inimile noastre dorința și bucuria de a merge cu toții împreună, iar visele noastre să se realizeze prin pașii tinerilor și prin experiența și înțelepciunea vârstnicilor. Așa să ne ajute bunul  Dumnezeu!”
Laura Ologu
Biroul Pstoral