Parohia Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu – Băile „1 Mai” vă invită să luați parte la sărbătoarea hramului din acest an, care se va desfășura în zilele de 7-8 septembrie 2023. La sărbătoare vor lua parte și Surorile din Congregaţia „Maria Bambina” din Dieceza de Iași, pentru a se ruga împreună cu cei prezenți Sfintei Fecioare Maria Copilă, a cărei reprezentări se află în această parohie drept copie fidelă a statuii de ceară „Maria Copilă” [it. Maria Bambina] din Milano.

În ziua precedentă sărbătorii, pe 7 septembrie a.c., sunteți așteptați la o Veghe de Rugăciune, care cuprinde:

17.00 – Vecernia sărbătorii
18.00 – Paraclisul Maicii Domnului
19.00 – Rugăciunea Sf. Rozariu
19.45 – Coronița Milostivirii Divine
20.00 – Acatistul Maicii Domnului
21.00 – Calea Sfintei Cruci
22.00 – Acatistul Fericiților Episcopi Martiri
22.45 – Rugăciunea Sf. Rozariu

Seara se va încheia cu Adorație Euharistică, de la ora 23.15. O parte din Veghea de rugăciune va fi transmisă pe 7 septembrie a.c. de postul Radio Maria Romania (de la ora 17.00 până la 19.00 și de la 22.45 până la final), prin intermediul căruia mulți credincioși din țară care au ajuns în parohia din Băile „1 Mai” pot fi în rugăciune împreună cu noi.

Vineri, 8 septembrie, în solemnitatea Nașterii Maicii Domnului, va avea loc Sfânta Liturghie de la ora 17.00, precedată de la ora 16.00 de rugăciunea comunitară a Rozariului. De la ora 18.30, după celebrarea euharistică, interpretul Remus Bondar va susține un scurt concert de pricesne închinate Maicii Domnului.

Fiind vorba de o parohie turistică, în zona metropolitană a orașului Oradea, bisericii din Băile „1 Mai” îi trec pragul an de an creștini de numeroase confesiuni. Pentru aceștia și pentru toți credincioșii locului, Fecioara Maria este „o stea a evanghelizării”, fiind cea care duce mai departe misiunea răspândirii Cuvântului într-un mod ecumenic. De asemenea, nu poate fi trecută cu vederea devoțiunea specială pe care Sf. Papa Ioan Paul al II-lea o avea față de Sfânta Fecioară Maria. Vizitei în România a „Pontifului Sfintei Fecioare”, cum era numit Papa Ioan Paul al II-lea, îi este dedicat acest lăcaș de cult a cărui piatră de temelie a fost pusă în 1999, în urma vizitei Sanctității Sale în țara noastră.

Sărbătoarea hramului „Nașterea Maicii Domnului” este an de an prilej de a încredința Sfintei Fecioare Maria credința noastră și noul an bisericesc care se inaugurează cu această sărbătoare.

Vă așteptăm pe toți cu drag și bucurie!
Domnul să vă binecuvinteze!

Pr. Ștefan Madarasi

 

****

ORIGINALUL STATUII MARIA BAMBINA
Originalul statuii Maria Bambina este conservat în Sanctuarul cu același nume din Milano (str. Santa Sofia) și datează din prima jumătate a sec. al XVII-lea. Aceasta a fost realizată de Sr. Isabella Chiara Fornari, călugăriță franciscană de Todi , chemată la Milano în 1738 de episcopul Alberico Simonetta. La jumătatea sec. al XVIII-lea, statuia este încredințată unei comunități de Surori ale Carității, iar în anul 1877 Micuța Copilă Maria ajunge la surorile din noua Casă Generală de pe str. Santa Sofia din Milano, în interiorul Sanctuarului „Maria Bambina” unde este venerată până în prezent. Se întâmpla ca pe 9 septembrie 1884, tânăra postulatoare Giulia MACARIO să fie vindecată într-un mod miraculos de o boală gravă – era  prima din lunga serie de intervenții miraculoase mariane, iar Sanctuarul a devinit centru al unei devoțiuni populare în creștere. Devoțiunea către Fecioara Maria Copilă este într-un mod particular îndrăgită de Biserica din Milano, cu atât mai mult cu cât îi este consacrat Domul din Milano, în 1572 de Sf. Carlo Boromeu. Papa Ioan Paul al II-lea vizitează Sanctuarul de pe str. Santa Sofia din Milano în noiembrie 1984, pentru a se așeza în rugăciune în fața statuii «Maria Bambina», la finalul vizitei Sanctității Sale în dieceza ambroziană, cu prilejul celui de-al patrulea Centenar de la moartea sfântului Carlo Boromeu. Fecioarei Maria Copilă credincioșii se adresează cu multă credință, în mod special femeile însărcinate sau familiile care doresc să aducă pe lume un copil, harurile mijlocite de Sfânta fecioară fiind numeroase.

Cu o solemnitate particulară, se celebrează în fiecare an Novena dedicată Mariei Bambina, iar ziua în care este sărbătorită este 8 septembrie, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Statuia din parohia greco-catolică Haieu – „Băile 1 Mai”, a fost realizată de Surorile Carității din Milano, care își desfășoară misiunea în spitalul Auxologico-Capitanio și a fost dăruită parohiei ca „dar din partea prietenilor milanezi pentru prietenii din Bihor” cu prilejul sfințirii lucrărilor de renovare ale acestei biserici, pe 4 septembrie 2021.