Vă mulțumesc pentru această îmbrățișare atât de intensă și frumoasă, care de aici dorește să se extindă către întreaga umanitate, în special către cei care suferă. Nu trebuie să uităm niciodată de oamenii care suferă.”: a spus Papa Francisc joi, 25 aprilie 2024, când i-a întâlnit în audiență în Piața „Sfântul Petru” din Roma pe membrii Acțiunii Catolice din Italia (ACI), reuniți cu prilejul celei de a XVIII-a Adunări Naționale ACI. La audiență au luat parte aproximativ 60.000 de persoane, membri ai Acțiunii Catolice italiene, dar și reprezentanți ai Acțiunii Catolice din alte țări. La întâlnirea cu Sfântul Părinte au participat din țara noastră doamna Codruța Fernea, președinte național al Acțiunii Catolice din România (ACRO), și pr. Felix Roca, asistent spiritual general ACRO.

Potrivit Vatican News România, în mesajul adresat, Pontiful a scos în evidență tema întâlnirii – „Cu brațele deschise” – și a vorbit despre importanța îmbrățișării ca atitudine care să inspire relațiile din Biserică și din societate, îndemnându-i pe toți să fie „atleți și stegari de sinodalitate”. Papa a încurajat Acțiunea Catolică să promoveze „cultura îmbrățișării”, care poate însemna multe lucruri: de la a fi empatic și solidar cu ceilalți, la promovarea păcii și înțelegerii între oameni.  Un mesaj frumos de iubire și primire care reflectă importanța bunătății și compasiunii în lumea noastră, precum și parcursul sinodal aflat în desfășurare:

„Îmbrățișarea este una din cele mai spontane expresii ale experienței umane. Viața omului începe cu o îmbrățișare, din partea părinților, primul gest de primire, după care urmează altele, care dau sens și valoare zilelor și anilor, până la cea din urmă, a despărțirii de drumul pământesc. Viața este cuprinsă, în mod deosebit, de marea îmbrățișare a lui Dumnezeu, care ne iubește, ne iubește cel dintâi și nu încetează niciodată să ne strângă la piept, mai ales când ne întoarcem după ce ne-am rătăcit, după cum ne arată parabola Tatălui milostiv” (cf. Lc 15).

În discursul său, întrerupt de mai multe ori de aplauzele zecilor de mii de de membri ai Acțiunii Catolice, Papa Francisc a vorbit despre trei tipuri de îmbrățișare: îmbrățișarea care lipsește, îmbrățișarea care mântuiește și îmbrățișarea care schimbă viața, fără de care viața fiecărei persoane și misiunea bisericii nu s-ar putea realiza. Sfântul Părinte i-a încurajat pe toți să promoveze o adevărată „cultură a îmbrățișării” în Biserică și în societate, „reînnoind relațiile familiale și educaționale, reînnoind demersurile de reconciliere și de justiție, reînnoind eforturile de comuniune și coresponsabilitate, construind legături pentru un viitor de pace” (cf. Discursului adresat Consiliului Național al Acțiunii Catolice Italiene, din 30 aprile 2021).

„Prietenii mei, veți fi cu atât mai mult prezența Lui Cristos dacă veți ști să atrageți și să  susțineți pe orice frate aflat în nevoi, cu brațele pline de milostivire și compasiune, în calitate de laici implicați în evenimentele lumii și ale istoriei. Sunteți înzestrați cu o tradiție bogată, formați și competenți în responsabilitățile voastre, dar în același timp umili și fervenți în viața spirituală. Astfel, veți putea să fiți semne tangibile ale schimbării conform Evangheliei, la nivel social, cultural, politic și economic, în contextele în care activați.”

Un ultim gând al Papei Francisc, a fost legat de sinodalitate

„Să vă văd pe toți împreună aici – tineri, familii, bărbați și femei, studenți, muncitori, tineri, adulți și «foarte adulți» (cum sunt numiți cei din generația mea)– mă face să mă gândesc la Sinod. Mă gândesc la Sinodul în desfășurare, care ajunge la a treia etapă a sa, cea mai dificilă și importantă, cea profetică. Acum este vorba să transpunem munca etapelor anterioare în alegeri, care să dea elan și viață nouă misiunii Bisericii din timpul nostru. Dar cel mai important lucru în acest Sinod este sinodalitatea. Temele, argumentele sunt tocmai pentru a promova această expresie a Bisericii, care este sinodalitatea. De aceea este nevoie de bărbați și femei sinodali, capabili să dialogheze, să interlocuteze, să caute împreună. Este nevoie de persoane formate de Spiritul Sfânt ca „pelerini ai speranței”, așa cum spune tema Jubileului 2025, bărbați și femei capabili să traseze și să urmeze căi noi și provocatoare. Vă invit, deci, să fiți atleți și stindarde ale sinodalității în diecezele/eparhiile și parohiile din care faceți parte, pentru o implementare deplină a drumului sinodal parcurs până acum.

În lunile trecute, ați trăit în comunitățile voastre, momente de experiență asociativă intensă, cu reînnoirea responsabililor la nivel diecezan/eparhial și parohial, și în această seară (25 aprilie 2024) va începe a XVIII-a Adunare Națională a Acțiunii Catolice din Italia. Vă doresc să trăiți aceste experiențe nu ca pe niște formalități, ci ca pe momente de comuniune, de co-responsabilitate, momente ecleziale, în care să vă contaminați reciproc cu îmbrățișări pline de afecțiune și de respect fratern.

Vă mulțumesc pentru ceea ce sunteți, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți! Fecioara Maria să vă însoțească întotdeauna. Mă rog pentru voi. Și vă rog, să nu uitați să vă rugați și pentru mine, în favoarea mea, nu împotriva mea! Mulțumesc.”

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi