«Dimensiunea caritativă este fundament al identității Bisericii. Mă gândesc la relatările din Faptele Apostolilor, cu numeroasele inițiative luate de comunitatea creștină de la începuturi pentru a împlini cuvintele lui Isus, dând viață unei Biserici construită pe patru piloni: comuniune, liturgie, slujire și mărturie. Este minunat să vedem că, după atâtea secole, același spirit pătrunde în Biserica din Mongolia.»: astfel a spus papa Francisc, în cursul dimineții de luni, 4 septembrie a.c., în ultima zi a călătoriei apostolice a Sanctității Sale în Mongolia, adresându-se lucrătorilor din domeniul carității, în contextul inaugurării, la Ulan Bator, a Casei Milostivirii.

 

Pontiful și-a exprimat bucuria pentru ocazia de a binecuvânta și inaugura Casa Milostivirii, o structură de asistență a persoanelor nevoiașe, dorită de liderii Bisericii locale. Realizarea proiectului a fost posibilă și datorită ajutorului direcției naționale a Operelor Pontificale Misionare Australiene. Lansat în 2019, proiectul Casa Milostiviriiîși propune să ofere un loc de primire pentru persoanele marcate de probleme și suferințe, care caută îngrijire și alinare.

 

«Este o expresie concretă a acelei atenții față de ceilalți în care creștinii se recunosc (n.n.ca atare); pentru că acolo unde există primire, ospitalitate și deschidere față de ceilalți, se respiră buna mireasmă a lui Cristos (cf. 2 Cor 2,15)» – a spus pontiful, explicând că punerea în slujba aproapelui, a sănătății și nevoilor sale de bază, a educației și culturii a aparținut încă de la început acestei părți vii a poporului lui Dumnezeu. «Încă de la sosirea primilor misionari la Ulan Bator, cu începere din 1990, ei au simțit imediat chemarea la caritate, care i-a determinat să se îngrijească de copiii abandonați, de frații și surorile fără adăpost, de bolnavi, de persoanele cu dizabilități, de deținuți și de cei care, în situația lor existențială, cereau să fie găzduiți.

 

Astăzi putem vedea cum din acele rădăcini a crescut un trunchi, au răsărit ramuri și au înflorit multe roade: numeroase și lăudabile inițiative caritabile, dezvoltate în proiecte pe termen lung, realizate în mare parte de diferitele institute misionare prezente aici și apreciate de populație și de autoritățile civile. Pe de altă parte, însuși guvernul mongol a fost cel care a cerut ajutorul misionarilor catolici pentru a face față numeroaselor urgențe sociale ale unei țări care se afla atunci într-o fază delicată de tranziție politică, marcată de o sărăcie generalizată.»

 

Oprindu-se asupra scopului structurii de caritate pe care a binecuvântat-o și inaugurat-o, papa Francisc a spus: «Casa Milostivirii servește ca punct de referință pentru diferite intervenții de caritate, cu mâinile întinse către frații și surorile care se luptă să se descurce în problemele vieții. Este un fel de port unde se poate acosta, unde se poate găsi o ureche care să asculte și să înțeleagă. Însă, această nouă inițiativă deși se alătură la numeroase alte inițiative susținute de diferitele instituții catolice, reprezintă o versiune inedită: aici, de fapt, este Biserica particulară cea care desfășoară activitatea, în sinergie cu toate componentelor misionare, dar cu o identitate locală clară, ca expresie autentică a Prefecturii Apostolice în ansamblul ei. Și îmi place foarte mult numele pe care ați vrut să i-l dați: Casa Milostivirii. În aceste două cuvinte se găsește definiția Bisericii, chemată să fie o locuință primitoare în care toți pot experimenta o iubire superioară, care mișcă și emoționează inima: iubirea tandră și providențială a Tatălui, care ne vrea frați și ne vrea surori în casa sa. Sper, așadar, că veți fi cu toții în jurul acestei realizări, că diferitele comunități misionare vor participa activ la ea, angajând personal și resurse.