„În ziua pomenirii celor 40 de mucenici din lacul Sebaste, în Capela greco-catolica din „Palatului Episcopal”, s-a savârsit în desavârsire crestin-ecumenica slujba religioasa, concelebrata de parintele protopop Zima Zorel alaturi de parintele Slobodnic Iosif, pentru pomenirea detinutilor politici din Beius, trecuti la cele vesnice. Biserica de Rasarit si de Apus, în 9 martie, respectiv, 10 martie îi comemoreaza pe cei 40 de ostasi, care prin jertfa vietii lor închinata credintei crestine statornice, au devenit cei patruzeci de sfinti martiri din Armenia. Cei 40 de ostasi formeaza esantionul reprezentativ al miilor de crestini care au înfruntat greutatile, chinurile si, chiar, moartea fara sa se abata de la credinta lor.
Slujba de parastas savârsita la 9 martie, la initiativa detinutilor politici din Beius, ramasi în viata, a fost închinata tot unui esantion: esantionul detinutilor politici din Beius, reprezentativ pentru sutele si miile, zecile de mii de români care au suportat batjocura, umilinta si tortura regimului bolsevic-comunist, unii dându-si chiar viata pentru credinta în Dumnezeu, iubirea de tara si neam, apararea libertatilor democratice.
Cuvântul de învatatura a parintelui Zorel, a transmis celor prezenti o stare emotionala intensa, o stare de recviem a unui suflet colectiv ce omagiaza curatenia si vitejia trecutului. Peste aceasta traire s-a suprapus, întarindu-o, cuvântul rostit de domnul profesor Bodea Traian, care si-a trait adolescenta precum „adolescentii în zeghe” din cartea semnata de domnia sa… o adolescenta chinuita, dar întarita în demnitate si de catre un preot greco-catolic, coleg de celula.
Salutam doar doua afirmatii revelatoare pentru a argumenta cele sustinute. Parintele Zorel spunea: „Suntem onorati ca am fost invitati sa celebram acest parastas în onoarea martiriul trait de detinutii politici… Acest loc (capela) este un loc ranit, un loc al durerii, pentru ca Biserica Greco-Catolica a trait precum detinutii politici, martiriul acelor ani de prigoana comunista”. Ne permitem sa adaugam o informatie conform careia, episcopul greco-catolic Vasile Hosu, a fost arestat tocmai din acest fost „Palat episcopal”. Domnul profesor Bodea Traian a combatut si a argumentat cu tarie sustinerea unora care afirma ca poporul român este „un popor las”. Lotul celor 70 de elevi ai Liceului Samuil Vulcan, care au cunoscut detentia politica este un argument suficient pentru aceasta sustinere.
Activitatea de pomenire s-a finalizat prin depunerea de coroane la monumentul detinutilor politici, ridicat în Piata Samuil Vulcan din Beius, într-un spatiu de referire istorica, strajuit de ctitoria episcopului Samuil Vulcan, Scoala întemeiata la 1828, de Biserica Greco-Catolica „Sfântul Dumitru” sfintita la 1800 si de Palatul episcopal, resedinta de vara a episcopului greco-catolic de Oradea.