Păstrând tradiția a mai bine de două decenii, este în desfășurare în aceste zile pelerinajul Bădăcin – Sighet 2023, singurul pelerinaj din țară închinat jertfei martirilor care au murit și au suferit în închisorile comuniste! Ediția din acest an este cu atât mai specială cu cât s-au împlinit 70 de ani de la moartea Fericitului Episcop Ioan Suciu (27 iunie 1953) și a marelui om politic Iuliu Maniu (5 februarie 1953).

De 24 de ani, tinerii pelerini cinstesc memoria martirilor luând parte la pelerinajul anual (165 km) care pornește de la mormântul-simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la groapa comună din Sighetu Marmației, acolo unde, în anonimat, Fericitul Episcop Ioan Suciu și Iuliu Maniu își dorm somnul cel de veci.

Pelerinii vor petrece câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor care, la rândul lor, s-au jertfit pentru libertate. Pelerinii străbat mai multe localități, printre care: satul Bocșa – satul natal al lui Simion Bărnuţiu, Chilioara, Cehu Silvaniei, Băsești – locul în care s-a născut Gheorghe Pop de Băseşti, Ulmeni, Mireşu Mare, Baia Mare, Şişeşti, Hărnicești, Giuleşti – localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr, Vadu Izei, și, în final, orașul Sighetu Marmaţiei, care va fi traversat până la Cimitirul Săracilor, acolo unde sunt aruncate trupurile celor care au murit în închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul Victimelor Comunismului. Pe 29 august a.c., de sărbătoarea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care se va celebra pe celularul fostei închisori.

Ca în fiecare an, pelerinajul a început pe 22 august a.c. la Șimleul Silvaniei, locul unde pelerinii se întâlnesc pentru a primi Crucea procesională, îmbogățită de o coroană de flori ale căror prospețimi se reînnoiesc pe parcursul întregului drum, arătând simbolic cum Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului este reînnoită de pașii pelerinilor, și viceversa. De aici, cu binecuvântarea parohului locului, pr. protopop Nicoale Bodea, pelerinii au pornit într-o primă etapă de acomodare (de 6 km) până la Bădăcin.

Satul Bădăcin este prima localitate marcată de pelerini, unde s-a vizitat Casa Memorială „Iuliu Maniu”, mormintele familiei Maniu și biserica greco-catolică de la Bădăcin. Anul acesta grupul GLORIOUS ROMÂNIA a susținut pe 22 august a.c. la Bădăcin un concert de muzică religioasă la care au participat și credincioși din comunitate sau din parohiile învecinate.

La casa Sfinxului de Bădăcin – Iuliu Maniu, am cântat Ruga lui Corneliu Coposu împreună cu pelerinii care au pornit pe jos spre Sighetu Marmației, un pelerinaj de 165 km, în cinstea martirilor morți în închisorile comuniste. Curaj și recunoștință!”, citim pe pagina de Facebook a Grupului Glorious România.

Seara s-a încheiat cu un moment special, cei prezenți au aprins lumânări pe care mai apoi le-au așezat la bustul lui Iuliu Maniu din fața Casei Memoriale de la Bădăcin, în timp ce se intona „Imnul lui Iuliu Maniu”.

Pr. Cristian Borz – Mihaela Caba