Părintele Ioan Alexandru Pop, capelan al Sanctității Sale, a primit ieri, 18 iunie 2020, titlul de doctor în Drept Canonic la Facultatea de Drept Canonic al Universității Pontificale a Sfintei Cruci.

Teza a fost susținută online începând cu orele 09:15 în sala de conferințe din cadrul Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, titlul lucrării fiind „Clerul în dreptul particular al Bisericii Arhiepiscopale Majore Române. Comentarii la disciplina clerului căsătorit”.

Lucrarea este o prezentare a originii și dezvoltării disciplinei clericale particulare a Bisericii noastre, de tradiție bizantină, și o analiza canonică a normelor particulare cu privire la preoții căsătoriți și a preoților celibatari.

Membrii Comisiei de examinare, părintele profesor Luis Navarro, rectorul Universității „Santa Croce”, părintele profesor Pablo Gefaell, relatorul lucrării, părintele profesor Massimo del Pozzo, părintele profesor Antonio S. Sanchez-Gil, părintele profesor Federico Marti, au acordat părintelui Ioan Alexandru Pop pentru munca de cercetare calificativul Magna cum Laude.

***

Părintele Alexandru Ioan Pop s-a născut la 20 ianuarie 1978, la Zalău, după studiile teologice la Oradea a fost hirotonit preot la 15 august 2002, a lucrat ca preot în Parohia „Sfânta Familie” din Zalău, apoi și-a continuat studiile la Institutul „Marcianum” din Veneția. Părintele Alexandru a fost numit de către Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, responsabilul național pentru românii greco-catolici din Italia. Din anul 2009 lucrează la Consiliul Pontifical pentru Texte Legislative din Vatican. Sfântul Părinte Papa Francisc a acordat în data de 12 februarie 2016, titlul de „Capelan al Sanctităţii Sale” Părintelui Ioan Alexandru Pop, al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Oradea.

Eugen Ivuț