Peste 200 de copii din Eparhia de Oradea s-au bucurat și în această vacanță de Jocurile de vară Grest, desfășurate în perioada 14-25 august a.c., în Sala de Sport din Sântandrei și la Casa „Margherita” din Telechiu. Organizată de Protopopiatul de Oradea prin Asociația „Caritatis Sfântul Nicolae”, în colaborare cu Primăria Comunei Sântandrei și Școala Gimnazială de aici, inițiativa a ajuns la a douăzeci și treia ediție, fiind al șaptelea an când se desfășoară la Sântandrei. Jocurile de vară Grest au avut loc prin implicarea a 27 de animatori, prezenți zi de zi pe parcursul celor două săptămâni la Sântandrei și un grup de italieni veniți din nordul Italiei, la Telechiu. Tema din acest an a fost «În căutarea lui Nemo», având în centru căutarea de sine, descoperirea capacităților personale – indiferent de vârstă – a ambițiilor și dorințelor fiecărui copil, dar mai ales importanța colaborării și a prieteniei.

În penultima zi a Jocurilor de vară Grest 2023, în mijlocul participanților s-a aflat PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a cărui vizită a fost, ca de fiecare dată, o bucurie pentru participanți. În Sala de Sport din Sântandrei păstorul Eparhiei de Oradea a petrecut un timp de calitate cu copiii aflați la Grest 2023: a dăruit fiecărui participant o înghețată, a socializat și i-a îmbrățișat pe cei mici, mulțumind deopotrivă celor mari, animatorilor, pe care i-a felicitat și i-a încurajat să continue să fie tineri implicați în comunitate.

Inițiatorul Jocurilor de vară Grest în Eparhia de Oradea, pr. Protopop Gavril Buboi, mărturisește că la Telechiu jocurile au fost animate de un grup de 27 de italieni din Dieceza de Brescia, însoțiți de don Alfredo Savoldi, președintele asociației „Chiese dell’Est”. Aceștia, au asigurat celor aproape 100 de copii participanți ai locului și din satele apropiate jocurilor fiecărei zile, păstrând tradiția Grest de odinioară: „pentru foarte mulți copii această inițiativă este singura vacanță pe care o au, așa cum era și la început, când Grest-ul a fost propus la nivel local, iar copiii se adunau în fiecare sat pentru a petrece împreună cu prietenii noștri italieni două săptămâni de jocuri, cateheză și multă, multă mișcare. Sunt copii români, maghiari, de etnie rrom, care se bucură împreună”, spune pr. Gavril.

Jocurile de vară Grest, diferite de o școală de vară, sunt un program complex în esența lui pentru că nu se adresează doar copiilor ca o activitate de relaxare sau recreație, ci mai degrabă se poate spune că îi are ca subiecți principali pe animatori, cei care devin responsabili încă de la 13-14 ani, în a avea grijă de frații lor mai mici, încurajându-i să crească cu încredere.” – subliniază pr. Romulus Avram, responsabil cu pastorației tineretului în Protopopiatul de Oradea, care a sușținut programul spiritual al Jocurilor de Vară Grest 2023. După zilele petrecute împreună la Sântandrei, participanții vor merge sâmbătă, 26 august a.c., într-o excursie de o zi la Stâna de Vale, unde au programate jocuri, drumeții și doresc să parcurgă împreună Calea Sfintei Cruci  recent instalată la Mănăstirea „Fericiților Episcopi Români Martiri” din Stâna de Vale.

O alternativă sănătoasă de vacanță cu multă mișcare, în care copiii sunt animați de tineri animatori prin diverse activități, bine-țintite. Grest-ul este pentru Diana Chișvasi – voluntar – „un loc de eliberare, un loc în care regulile sunt așa cum ar trebui să fie în creșterea copiilor, care inspiră dragoste față de ceilalți, dragoste față de Dumnezeu. Momentele de cateheză nu sunt mai puțin importante, prin ele ajungem să ne înțelegem și să îi înțelegem pe cei din jurul nostru mult mai bine.”

În acest sens, „pe lângă rugăciunile zilnice, copiii au învățat saluturile de bază «Lăudat să fie Isus», «Cristos în mijlocul nostru!», iar catehezele au fost, ca întotdeauna, sub formă de povestioare cu tâlc – spune pr. Romulus Avram într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO. Acestea reușesc să atingă foarte bine valorile de bază ale Grest-ului: toleranța, colaborarea și prietenia – prin sfaturi care pentru cei mici sunt esențiale în construirea lor ca adulți.”

 Jocurile de vară Grest nu sunt doar pentru copii…
„Animatorii sunt tinerii la vârsta cea mai sensibilă și importantă din adolescență – spune pr. Romulus – Jocurile de vară Grest avându-i în centru în primul rând pe ei. O altă latură, foarte importantă este colaborarea cu părinții. Încercăm să învățăm împreună. Anul acesta am încercat să-i îndrumăm să-și responsabilizeze copilul, indiferent cât este de mic, printr-un gest simplu precum achitarea indemnizației de participare adusă de copil, nu de părinte; un copil dacă îl tratezi cu încredere și îi dai responsabilități pe măsură, îl ajuți mult mai ușor să câștige încredere în el și să crească mai echilibrat.”

Diana Chișvasi este pentru al cincilea an animator la Jocurile de vară Grest – Sântandrei și ne împărtășește mai multe detalii despre Jocurile de Vară Grest din acest an:

„Este indusă mișcarea în viața copiilor care sunt din ce în ce mai sedentari, iar prin jocurile noastre încercăm să ne și împrietenim. Avem o variație mare de vârste, de la 6 la 12 ani, care ajung să își facă prieteni din diferite școli. Prin faptul că avem copii atât din Sântandrei, cât și din oraș, copiii reușesc să își facă mulți prieteni noi. Facem diverse jocuri, suntem patru echipe, care concurează între ele, iar la final se cumulează punctele și se oferă premiul final – o cupă a Jocurilor de vară Grest. Însă, de fapt, toți sunt câștigători, căci adevăratul premiu considerăm că este prietenia. Având în vedere că la început copiii nu se cunosc între ei, Grest-ul le oferă oportunitatea să se împrietenească, să descopere împreună diverse strategii prin care să câștige. Au fost atât jocuri de mișcare, cât și de strategie.”

Ca animator, tocmai pentru că iubește copiii a ales meseria pe care are în prezent, iar simplul fapt că se află printre ei o face fericită: „am oportunitatea de a-i organiza și gestiona insuflându-le o percepție sănătoasă felul în care trebuie să se comporte. Este a cincea ediție ca animator, am trecut prin toate fazele de animator. Am început de la copii. Anul acesta avem printre cei mai mulți copii, 110-112, și 27 de animatori. Suntem o mână frumoasă de oameni. Animatorii încep la 13-14 ani, după ce bineînțeles, au fost și ei copii înainte. Este un ciclu oarecum… Este foarte frumos felul în care ei rezonează cu cei mici și este foarte important că știe să îi motiveze să participe. ”

„Vă mulțumesc frumos pentru implicare, activități și suport! Copii au fost extrem de încântați!” scrie o mamă pe pagina de Facebook a parohiei greco-catolice „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Sântandrei, unde puteți accesa mai multe fotografii.

Mihaela Caba-Madarasi