Celebrarea Sărbătorii Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri din acest an primește o importanță deosebită pentru Eparhia Greco-Catolică de Oradea, întrucât, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la Stâna de Vale – Bihor, va fi sfințit locul și piatra de temelie pe care se va construi Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale, care va avea Hramul: Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici.

Pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Stâna de Vale este un loc de referință, nu doar datorită faptului că Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu se retrăgea la reședința de vară de acolo, sau pentru întâlnirile episcopilor Bisericii noastre desfășurate în Munții Apuseni, dar mai ales pentru faptul că resursele de acolo au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica.

Din păcate istoria nu a știut să aprecieze lucrul acesta, iar tot ce a avut Biserica la Stâna de Vale, a fost înstrăinat. După căderea comunismului, clădirile bisericii, abandonate și neîntreținute, nu au mai putut fi folosite, degradându-se.

Încrezători că planul lui Dumnezeu continuă, domeniul Bisericii Greco-Catolice de la Stâna de Vale care a putut fi recuperat, este din nou pus în valoare. Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu ajutorul unor investitori și a sprijinului venit din partea oamenilor de bună credință, urmează să implementeze diferite proiecte de dezvoltare a zonei. Primul proiect este construcția Mănăstirii Greco-Catolice Stâna de Vale, în cinstea Fericiților Episcopi Români Greco-Catolici Martiri. Complexul monastic este prevăzut, pe lângă casa călugărilor, cu o Biserică de lemn, în stil maramureșean și cu un Centru Pastoral, care va avea sală de mese, sală de conferințe, sală multifuncțională, sală profesorală și didactică pentru școala în natură, terase – refugiu pentru pelirinii și turiștii în tranzit, care doresc să facă un popas de odihnă sau servirea mesei.

Piatra de temelie și locul pe care urmează să se construiască Mănăstirea, vor fi sfințite de către PS Virgil Bercea, miercuri, 2 iunie 2021, la ora 16.00.

Vă invităm să participați la acest eveniment spiritual și să susțineți, în primul rând cu rugăciunea, realizarea proiectului de dezvoltare și valorificare a resurselor Bisericii, aflate la Stâna de Vale.