„Taina Adormirii Maicii Domnului ne aminteste ca ”a-l sluji pe Dumnezeu numai cu trupul este o actiune de sclavi, iar a-l sluji numai cu sufletul este ceva ce se împotriveste firii noastre omenesti”: a subliniat papa Francisc la rugaciunea ”Angelus”, recitata în Piata San Pietro miercuri, 15 august 2018, solemnitatea liturgica a Adormirii Maicii Domnului. Papa a facut o rugaciune si pentru victimele tragediei de la Genova, unde ieri s-a prabusit un viaduct al autostrazii A10.
15 august 2018 – Vatican News. ”Realitatea minunata a Înaltarii la cer a Mariei arata si confirma unitatea persoanei umane si ne aminteste ca suntem chemati sa-l slujim si sa-l preamarim pe Dumnezeu cu toata fiinta noastra, cu trupul si cu sufletul”: a spus papa Francisc la rugaciunea ”Îngerul Domnului”, recitata împreuna cu 20 de mii de romani si pelerini în Piata San Pietro miercuri, 15 august 2018, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Dupa antifonul marian ”Îngerul Domnului”, pontiful a facut un apel la rugaciune pentru victimele tragediei de la Genova (Italia), unde ieri s-a prabusit un viaduct pe autostrada A10. Cel putin 39 de persoane si-au pierdut viata potrivit unui bilant provizoriu.
Va oferim aici în traducerea noastra de lucru alocutiunea Sfântului Parinte de la rugaciunea ”Îngerul Domnului”:
«Dragi frati si surori, buna ziua! În solemnitatea de astazi a Înaltarii la cer a Fericitei Fecioare Maria, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu îsi exprima cu bucurie cinstirea fata de Fecioara Mama. O face prin cultul de zi cu zi, precum si prin mii de forme diverse de devotiune si în acest fel se adevereste profetia Mariei însesi: ”Toate popoarele ma vor numi fericita” (Luca 1,48). Pentru ca Domnul a înaltat-o pe smerita sa slujitoare. Înaltarea la cer cu sufletul si cu trupul este un privilegiu divin acordat Sfintei Maici a lui Dumnezeu pentru uniunea ei speciala cu Isus. Este vorba de o uniune care priveste trupul si sufletul, începuta la Buna Vestire si maturizata în întreaga viata a Mariei prin participarea sa particulara la misterul Fiului. Maria mergea întotdeauna cu Fiul: mergea pe urmele lui Isus si de aceea noi spunem ca ea a fost prima discipola.
Existenta Fecioarei Maria s-a desfasurat ca viata unei femei oarecare din timpul sau: se ruga, tinea familia si casa, frecventa sinagoga… Dar orice fapta zilnica era întotdeauna savârsita de ea în uniune deplina cu Isus. Pe Calvar aceasta uniune a ajuns la punctul culminant în iubire, compasiune si suferinta inimii. De aceea, Dumnezeu i-a daruit o participare deplina si la învierea lui Isus. Trupul Sfintei Maici a fost ferit de putreziciune, la fel ca trupul Fiului.
Biserica ne îndeamna sa contemplam astazi acest mister: acesta ne arata ca Dumnezeu vrea sa mântuiasca omul întreg, sa mântuiasca sufletul si trupul. Isus a înviat cu trupul pe care îl luase din Maria si s-a înaltat la Tatal cu umanitatea sa preschimbata. Cu trupul, un trup ca al nostru, dar preschimbat. Înaltarea Mariei, faptura omeneasca, ne ofera confirmarea cu privire la cum va fi destinul nostru glorios. Deja filosofii greci au înteles ca sufletul omului este destinat fericirii dupa moarte. Cu toate acestea, ei dispretuiau trupul, considerat închisoare a sufletului, si nu-si închipuiau ca Dumnezeu a dispus ca si trupul omului sa fie unit sufletului în fericirea cereasca. Trupul nostru, preschimbat, va fi acolo. Adevarul ”învierii trupului” este un element propriu revelatiei crestine, un punct cardinal al credintei noastre.
Realitatea minunata a Înaltarii la cer a Mariei arata si confirma unitatea persoanei umane si ne aminteste ca suntem chemati sa-l slujim si sa-l preamarim pe Dumnezeu cu toata fiinta noastra, cu trupul si cu sufletul. A-l sluji pe Dumnezeu numai cu trupul ar fi o fapta de sclavi, iar a-l sluji numai cu sufletul ar fi în contrast cu firea noastra omeneasca. Un mare Parinte al Bisericii, pe la anii 220, Sfântul Irineu, spunea ca ”gloria lui Dumnezeu este omul cel viu” si ca viata omului consta în a-l vedea pe Dumnezeu (Împotriva ereziilor, IV, 20,7). Daca vom fi trait în acest fel, în slujirea bucuroasa a lui Dumnezeu, care se exprima si printr-o slujire generoasa a fratilor, destinul nostru, în ziua învierii, va fi asemenea cu destinul Mamei noastre ceresti. Ne va fi dat, în ziua aceea, sa realizam pe deplin îndemnul apostolului Paul: ”Preamariti-l pe Dumnezeu în trupul vostru!” (1 Cor 6,20) si îl vom preamari pentru totdeauna în ceruri.
Sa o rugam pe Maria pentru ca, prin mijlocirea ei de mama, sa ne ajute sa traim drumul nostru de fiecare zi în speranta lucratoare de a ajunge alaturi de ea într-o zi, împreuna cu totii sfintii si cei dragi ai nostri, cu totii în paradis».
Dupa rugaciunea Angelus, papa a invocat binecuvântarea apostolica, ce ajunge prin mass-media la toti cei care o primesc în spirit de credinta.
Sursa: https://www.vaticannews.va