„Ziua a XIII-a: Învatam de la Preasfânta Fecioara Maria spiritul ascultarii si al reculegerii
„Cu Maria începe viata pamânteasca a lui Isus si cu Maria încep si primii pasi ai Bisericii; în ambele momente climatul este cel al ascultarii lui Dumnezeu, al reculegerii. De aceea, astazi as vrea sa ma opresc asupra acestei prezente rugatoare a Fecioarei în grupul discipolilor care vor fi prima Biserica de la începuturi. Maria a urmarit cu discretie întregul drum al Fiului sau în timpul vietii publice pâna la picioarele crucii si acum continua sa urmareasca, printr-o rugaciune tacuta, drumul Bisericii. La Buna Vestire, în casa din Nazaret, Maria îl primeste pe Îngerul lui Dumnezeu, este atenta la cuvintele sale, le primeste si raspunde la proiectul divin, manifestând disponibilitatea sa deplina: „Iata slujitoarea Domnului, fie mie dupa vointa ta” (cf. Lc 1,38). Maria, tocmai prin atitudinea interioara de ascultare, este capabila sa citeasca propria istorie, recunoscând cu umilinta ca Domnul e cel care actioneaza. În vizita la ruda Elisabeta, Ea izbucneste într-o rugaciune de lauda si de bucurie, de celebrare a harului divin, care a umplut inima sa si viata sa, facând-o Mama a Domnului (cf. Lc 1,46-55). Lauda, multumire, bucurie: în cântul Magnificat, Maria nu priveste numai la ceea ce Domnul a savârsit în Ea, ci si la ceea ce a împlinit si împlineste încontinuu în istorie. Sfântul Ambroziu, într-un celebru comentariu la Magnificat, invita sa avem acelasi spirit în rugaciune si scrie: „Sa fie în fiecare sufletul Mariei pentru a-l preamari pe Domnul; sa fie în fiecare spiritul Mariei pentru a tresalta de bucurie în Dumnezeu.” (fragment din predica Papei Benedict al XVI-lea, 14 martie 2012).
RUGACIUNE:
Adu-ti aminte, o, Sfânta Fecioara a Inimii lui Isus, de negraita ta putere pe care dumnezeiescul tau Fiu ti-a dat-o asupra Inimii Sale adorabile. Pline de încredere în meritele tale, cerem ocrotirea ta cereasca, vistiernica a Inimii lui Isus, a Inimii care este fântâna nesecata a tuturor harurilor si pe cere tu o poti deschide când vrei, pentru a raspândi asupra oamenilor toate comorile de dragoste, de încredere, de lumina si de mântuire pe care le cuprinde.
Fa-ne sa primim, te rugam fierbinte, harurile pe care le cerem prin aceasta rugaciune. Nu, tu nu ne poti lasa fara de ascultare si pentru ca ne esti mama, Sf. Fecioara a Inimii lui Isus, primeste cu îndurare rugaciunea noastra si împlineste-o. Amin.