„Joi, 5 octombrie, în Sala Mare a Primariei Oradea, a fost deschis oficial evenimentul Zilele Revistei Familia. Ca în fiecare an, prima zi a acestui maraton cultural si literar a fost marcata de decernarea Premiilor Revistei Familia, o onoare de care s-au bucurat de-a lungul timpului mari nume ale literaturii românesti, ca Stefan Augustin Doinas, Paul Goma sau Ana Blandiana.

Zilele Revistei Familia s-au deschis cu prezentarea celor mai noi aparitii editoriale la Biblioteca Revistei Familia. Prima carte prezentata a fost Panteon, un album care cuprinde toate personalitatile omagiate de Iosif Vulcan în Familia, în perioada 1865-1906. „Acesti oameni proveneau din diferite medii, erau comercianti, scriitori, profesori, pictori. Dar mai presus de asta erau modele, erau repere pentru societate”, a subliniat redactorul sef al revistei, Traian Stef. Acesta a mai subliniat ca se vor face demersuri pentru ca aceste portrete sa ajunga în scoli, fiind necesar ca astfel de personalitati sa „reintre în memoria oamenilor”.
Volumul a fost posibil gratie eforturilor depuse de Iuliana Pacurar, cea care a îmbogatit Panteonul cu date biografice de factura recenta ale personalitatilor amintite, si Miron Beteg, cel care s-a ocupat de reproducerile dupa portretele initiale.
Un alt volum aparut la Biblioteca Revistei Familia este „Justin Popfiu – O privire fugitiva peste literatura româna si lipsa unei istorii critice a literaturei române (1870)”. Volumul a fost îngrijit de prof. univ. dr. Ioan Simut, cel care-l considera pe preotul greco-catolic si filologul Justin Popfiu “profetul istoriei critice a lui Titu Maiorescu”. De asemenea, au mai fost prezentate volumele: Sergiu Vaida – Într-o lumina aurie (volum îngrijit de Alexandru Seres si menit sa aduca în atentia cititorilor din toata România un poet bihorean care a disparut înainte de vreme, fara a fi apucat sa publice vreun volum de poezie); Exitus, de Lucian Scurtu, si recent lansata carte în doua volume, „Teatru, intriga si iubire” a teatrologului Elisabeta Pop.
Dupa o scurta pauza, directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, a decernat Premiile Revistei Familia.
Premiul pentru debut, „De-as avea”, i-a revenit tânarului poet brasovean Ioan Serbu. Lucian Vasile Szabo a fost distins cu premiul special pentru memoria culturala. Premiul M.G. Samarineanul i-a revenit criticului si istoricului literar Marius Mihet. Premiul Radu Enescu i-a revenit poetului, eseistului si creatorului de revista Nicolae Coande, din Craiova, iar premiul Ovidiu Cotrus, pentru excelenta în proza si dramaturgie i-a revenit regizorului Radu Tuculescu. De asemenea, Premiul Octav Sulutiu i-a revenit poetului, prozatorului si criticului Adrian Alui Gheorghe, din Piatra Neamt, premiul Alexandru Andritoiu i-a revenit poetului aradean Remulus Bucur, iar premiul cel mare, Premiul Iosif Vulcan, pentru excelenta în creatie literara si constructie culturala, a fost câstigat de poetul si editorul Calin Vlasie.
Zilele Revistei Familia au continuat si vineri, cu recitaluri si colocvii. Sâmbata, între orele 10.00-12.00, în Sala Mare a Primariei, oradenii au fost invitati la întâlnirea cu Revista România Literara. Invitatii speciali ai evenimentului au fost Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Razvan Voncu, Sorin Lavric, Simona Vasilache si Daniel Cristea-Enache.

Sursa: https://www.crisana.ro