Monseniorul Renzo Bonetti este președintele fundației Familia-Marele Dar, dedicându-și întreaga viață proiectului Marele mister. Între anii 1995-2002 a condus, ca director, Biroul Național pentru Pastorația Familiei al Conferinței Episcopale Italiene. Timp de 6 ani, din 2003 până în 2009, a fost consilier al Consiliului Pontifical pentru Familie. În această perioadă a promovat Masterul bienal în „Științele căsătoriei și ale familiei”, în colaborare cu Institutul Pontifical Ioan Paul al II-lea, Săptămânile de formare și Săptămânile naționale de studii despre spiritualitatea conjugală și familială.

Între anii 2001 și 2006 a coordonat Proiectul Parohia-Familia al Conferinței episcopale italiene, un „laborator al cercetării” cu scopul de a găsi noi căi de participare a familiei la viața parohiei. Din acest proiect, în mai multe dieceze italiene s-au născut Comunitățile familiale de evanghelizare, care s-au răspândit apoi și în alte dieceze și eparhii din USA și România.

Munca cu și pentru familie a continuat și pe parcursul celor 10 ani (2002-2012) de activitate pastorală desfășurată ca paroh la Bovolone, în Dieceza de Verona.

Din anul 2010, Don Renzo este Președintele fundației Familia-Marele Dar, al cărei scop este acela de a face cunoscut familiei și de a o ajuta să trăiască Marele Dar, asigurând un viitor creștin următoarelor generații și promovând sprijinul și grija față de familiile în dificultate. În anul 2015 a fost numit membru al Centrului Internațional Familia din Nazaret, comitetul științific al formării vaticane.

Monseniorul Renzo Bonetti este un prieten al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, participând la mai multe serii de Exerciții Spirituale și formative dedicate familiilor, organizate de către părintele Mihai Tegzeș și părintele Mihai Vătămănelu.

Ca o încununare a unei îndelungate și rodnice activități desfășurate în beneficiul pastorației familiei, căreia s-a dedicat, ani de-a rândul, trup și suflet, Universitatea catolică Francisco de Vitoria (Madrid) i-a acordat lui don Renzo premiul Alter Christus. În fiecare an consiliul acestei universități oferă premii preoților care s-au evidențiat mai mult în misiunea/activitatea lor în sfera slujirii clerului și a tuturor persoanelor consacrate, în activitatea socială, în Noua evanghelizare și în pastorația familiei…

Premiul va fi acordat luni, 19.10.2020, la ora 19. Dar, în acest an, din cauza pandemiei de Covid 19, premiile vor fi acordate prin intermediul mijloacelor virtuale.

Felicitări, don Renzo!