„Duminica, 6 iunie 1993, Piata San Pietro era plina de familii reunite de Miscarea Focolarelor pentru Festivitatea Familiilor (Family Fest). Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, care a prezidat Sfânta Liturghie de încheiere, a facut un anunt important. Concomitent cu Anul International al Familiei, proclamat de ONU pentru 1994, Biserica Catolica va sarbatori, de asemenea, un an al familiei, având ca punct culminant Întâlnirea Mondiala a Familiilor, cu desfasurare la Roma, în zilele de 8 si 9 octombrie 1994, cu tema „Familia: inima civilizatiei iubirii”.
Ca în cazul Zilelor Mondiale ale Tineretului, aceste întâlniri ivite dintr-o intuitie profetica a Papei Wojtyla, au devenit un adevarat dar pentru Biserica, îmbogatit de fiecare dintre pontificatele succesive. Incluzând Dublin, în opt orase din trei continente (Europa, Asia, America) s-au desfasurat Întâlnirile Mondiale ale Familiilor – Roma, Rio de Janeiro, Manila, Valencia, Ciudad de Mexico, Milano, Philadelphia. Prima întâlnire a fost precedata de o serie de documente ale Papei Ioan Paul al II-lea care, deja în 1981, în exortatia apostolica „Familiaris Consortio”, din 1981, în care a subliniat centralitatea familiei în cadrul pontificatul sau. În februarie 1994, Papa Ioan Paul al II-lea a publicat o lunga Scrisoare catre familii, în care evidentia necesitatea urgenta de a edifica o civilizatie a iubirii, la baza careia sa se afle propriile familii. Aceasta a fost si tema Întâlnirii mondiale de la Roma, din zilele de 8 si 9 octombrie 1981, în care Pontiful îndemna familiile crestine sa se întrebe în primul rând care este identitatea si misiunea lor. În cursul anului dedicat familiei, Pontiful de origine poloneza a publicat si o Scrisoare dedicata copiilor, în timp ce familiilor le va dedicata Mesajul pentru Ziua Mondiala a Pacii din acel an.
La trei ani dupa prima întâlnire, Karol Wojtyla convoca familiile din întreaga lume în Brazilia, la Rio de Janeiro, unde evenimentul a avut loc în zilele de 4 si 5 octombrie, având în centru tema: „Familia, dar si angajare, speranta a umanitatii”. Dupa trei ani, întâlnirea avea sa revina la Roma, în contextul Anului jubiliar, fiind integrata în cadrul Jubileului dedicat familiilor, cu tema „Fiii, primavara familiei si a societatii”. În catehezele sale, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat un spatiu important crizei familiei. „În fata atâtor familii destramate, Biserica nu simte chemarea de a exprima judecati severe si detasate, ci simte mai curând nevoia de a presara peste ranile atâtor drame omenesti lumina cuvântului lui Dumnezeu, însotita de marturia milostivirii sale”, spunea el, în cateheza din 14 octombrie 2000, din Piata San Pietro.
Trei ani mai târziu, în ianuarie 2003, Întâlnirea Mondiala a Familiilor are loc pentru prima oara în Asia, la Manila, evenimentul având în centru tema „familia crestina, veste buna pentru cel de-al Treilea mileniu”. Întâlnirea s-a desfasurat fara prezenta fizica a Papei Wojtyla, care s-a adresat participantilor în cadrul unui discurs televizat, amintind ca familia fondata pe casatorie este patrimoniul umanitatii, reprezentând într-adevar „vestea cea buna pentru femeile si barbatii din timpul nostru”. La rugaciunea „Angelus” imediat succesiva întâlnirii de la Manila, Papa Ioan Paul al II-lea anunta Valencia ca loc al urmatoarei Întâlniri Mondiale a Familiilor. La eveniment avea sa participe succesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea, care a îndreptat atentia îndeosebi asupra transmiterii credintei. Aceasta, spunea Papa Benedict al XVI-lea, se învata în sânul familiei, unde „creste si se întareste prin intermediul rugaciunii si al practicii crestine”.
Cea de-a VI-a Întâlnire Mondiala a Familiilor s-a desfasurat în 2009, la Ciudad de Mexico. Asemenea Papei Ioan Paul al II-lea la Manila, Pape Benedict al VI-lea va participa indirect, printr-un mesaj televizat în care evidentiaza rolul familiei în formarea valorilor umane si crestine, atragând atentia asupra înselatoarei idei de libertate si asupra impulsurilor subiective ale individului, ce atenteaza la indisolubilitatea casatoriei. „Consider ca parohiile si comunitatile catolice au marea îndatorire de a face tot posibilul ca acestea sa se simta iubite si acceptate”, evidentia Papa Benedict al XVI-lea, la 3 iunie 2012.
În pontificatul Papei Francisc, Întâlnirile Mondiale ale Familiilor se încadreaza pe deplin în parcursul sinodal, imprimat de Pontif în vederea unei reînnoite pastoratii familiale. Întâlnirea de la Philadelphia, din septembrie 2015, a avut loc dupa Sinodul extraordinar din 2014 dedicat familiei în cadrul Bisericii si al lumii contemporane. „Iubirea ca misiune ce însufleteste familia” a fost tema centrala a întâlnirii din orasul american Philadelphia, cu acea ocazie Papa Francisc subliniind ca „visul lui Dumnezeu continua sa se realizeze în visul multor perechi de soti care au curajul de a dedica propria viata unei familii”. Fara a lasa la o parte numeroasele probleme pe are le au de înfruntat familiile, Pontiful alimenteaza o privire pozitiva privind contributia pe care o pot aduce familiile în Biserica si societate. Sfântul Parinte le-a cerut familiilor sa ajute Biserica si sa continue sa fie „veste buna” pentru umanitatea ranita, profetie de pace, de bunatate si de iubire. Si tocmai bucuria iubirii din sânul familiei se afla în centrul Întâlnirii Mondiale de la Dublin care, potrivit sperantei exprimata de Papa Francisc, reprezinta o ocazie de aprofundare si împartasire privind reflectiile continute în exortatia apostolica „Amoris laetitia”.
Sursa: https://www.vaticannews.va
(Anca Martinas pentru Vatican News România)