„De 18 ani, tinerii pelerini cinstesc memoria lui Iuliu Maniu luând parte la pelerinajul anual care porneste de la Simleu Silvaniei, orasul în care s-a nascut Iuliu Maniu, poposesc la Badacin si viziteaza Casa Memoriala „Iuliu Maniu” si locul în care ar fi trebuit sa se odihneasca, si se sfârseste la Groapa Comuna din Sighet, acolo unde, în anonimat, Maniu îsi doarme somnul cel de veci. Si în acest an, pelerinii vor petrece câteva zile în rugaciune si jertfa, cinstind astfel memoria înaintasilor care la rândul lor s-au jertfit pentru acest neam. Pelerinajul se desfasoara în perioada 22 august-1 septembrie si se întinde pe un traseu de 165 de km de mers pe jos, indiferent de conditiile vremii.

Pelerinii s-au întâlnit miercuri, 22 august, la Biserica Greco-Catolica „Sfânta Treime” din Simleu Silvaniei, dupa care au pornit spre Badacin, prima localitate în care au si înnoptat. Scopul pelerinajului este de a comemora episcopii si martirii închisorilor comuniste, printre care se numara si Iuliu Maniu, victima a dictaturii rosii, decedat în închisoarea din Sighet alaturi de patru episcopi greco-catolici, canonici si multi demnitari. În ziua în care a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anuntat la Bucuresti decesul lui Maniu spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3!”.

„M-au impresionat marturiile supravietuitorilor din închisoarea de la Sighet”
Pentru tineri, pelerinajul este o adevarata provocare, multi dintre ei si-au schimbat modul de a fi, de a gândi, si de a relationa, în urma acestei experiente. Ca în fiecare an, prima localitate vizitata de pelerini a fost satul Badacin, unde se viziteaza Casa Memoriala „Iuliu Maniu”, mormintele familiei Maniu si biserica. Traseul pelerinilor continua, iar pe parcursul zilelor care urmeaza, ei strabat mai multe localitati, printre care: satul Bocsa – satul natal al lui Simion Barnutiu, Bocsita, Cehu Silvaniei, Basesti – locul în care s-a nascut Gheorghe Pop de Basesti, Ulmeni, Miresu Mare, Baia Mare, Sisesti, Harnicesti, Giulesti – localitatea de origine a fruntasului taranist Ilie Lazar, Vadu Izei, si, în final, orasul Sighetu Marmatiei, care va fi traversat pâna la Cimitirul Saracilor, acolo unde zac trupurile celor care au murit în închisoarea din centrul orasului, azi Memorialul victimelor comunismului. Pe data de 29 august se sarbatoreste Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, iar pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care se va celebra în Memorial. „Am asteptat cu nerabdare acest pelerinaj. Mi-a placut pentru ca pe tot parcursul drumului m-am simtit tot mai aproape de Dumnezeu. M-au impresionat marturiile supravietuitorilor din închisoarea de la Sighet”, ne-a transmis un pelerin care a participat în anii precedenti.

Pelerinajul a fost organizat pentru prima oara în anul 2000, când initiatorul pelerinajului, calugarul Florian Gui, a strabatut pentru prima data pe jos acest traseu. Organizatorii sunt Episcopia Greco-Catolica de Oradea si Congregatia „Don Orione”.

Sursa: https://www.salajeanul.ro