„A doua etapa a proiectului OWLS (Opportunities+Willingness+Learning=Success) s-a desfasurat la Roma – Grottaferrata, în Italia, în perioada 7-13 august 2018. Au participat 60 de tineri din 9 tari – Malta, Italia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Polonia, Albania, Spania si România. Actiunea Catolica din România a fost reprezentata de o delegatie formata din 12 tineri însotiti de pr. Stefan Madarasi – asistent spiritual national pentru sectorul tineri, pr. Paul Caliman – asistent spiritual pentru sectorul copii si Codruta Fernea – secretar general si membru în echipa internationala de coordonare a proiectului.

Daca prima etapa a proiectului a explorat oportunitatile pe care le au tinerii de a se implica în Biserica si în societate, a doua etapa a fost dedicata temei voluntariatului. În cadrul atelierelor de lucru s-au evidentiat beneficiile pe care voluntariatul le ofera pentru dezvoltarea personala, dar si dificultatile pe care tinerii le întâlnesc atunci când fac voluntariat. Pornind de la experientele personale, si apoi în grupuri participantii au identificat zece cuvinte cheie care definesc voluntariatul în Actiunea Catolica. Acestea sunt: co-responsabilitate, bucurie, credinta, comunitate, empatie, sacrificiu, iubire, creativitate, implicare, dezvoltare personala. Ulterior, don Ruben – asistentul spiritual al tinerilor din Actiunea Catolica Malta, în cadrul unui atelier despre demnitatea persoanei umane, i-a provocat pe tineri sa constientizeze darurile pe care le-au primit de la Dumnezeu, dar si modul în care le valorifica în diversele aspecte ale vietii lor: în familie, la scoala/serviciu/universitate, în Actiunea Catolica sau în cercurile de prieteni. Despre justitia sociala, caritate, legatura dintre acestea si munca de voluntariat în comunitatile noastre ne-a vorbit Paolo Beccegato, din partea Caritas Italia. Dupa o radiografie în cifre a ceea ce înseamna saracia la nivel european, ne-a invitat sa traim zi de zi caritatea, asa cum Sfântul Parinte spune în exortatia Gaudete et exsultate 21: „Planul Tatalui este Cristos, si noi în el. În definitiv, Cristos e cel care iubeste în noi, pentru ca ‘sfintenia nu este altceva decât caritatea traita pe deplin’.”

Cu bucurie am participat la întâlnirea tinerilor italieni cu Papa Francisc, o întâlnire în vederea pregatirii Sinodului, care va avea loc în luna octombrie. La veghea de rugaciune dupa ce a raspuns întrebarilor tinerilor italieni, Sfântul Parinte a subliniat: „Biserica are nevoie de elanul vostru, de intuitiile voastre, de credinta voastra. Avem nevoie! Si când veti ajunge acolo unde noi înca nu am ajuns, aveti rabdarea sa ne asteptati, asa cum Ioan l-a asteptat pe Petru în fata mormântului gol.” Apoi, a urmat o noapte alba prin Roma, în care tinerii au avut ocazia sa participe la diferite evenimente organizate de asociati, grupuri si miscari de tineret în diferite Biserici, care au fost deschide întreaga noapte. Participantii din proiectul OWLS s-au alaturat tinerilor din întreaga Actiune Catolica Italiana, care au animat întreaga noapte de veghe în biserica „Santa Maria in Vallicella”.

Duminica dimineata am participat la Sfânta Liturghie, din Piata San Pietro, prezidata de Cardinalul Gualtiero Bassetti, presedintele Conferintei Episcopale Italiene. La finalul Sfintei Liturghii, Sfântul Parinte a salutat tineri prezenti si s-a rugat împreuna cu ei si ceilalti pelerini aflati în Piata, rugaciunea Angelus. La finalul acesteia, Sfântul Parinte a reamintit tinerilor: „Astazi va îndemn sa fiti protagonisti în bine! Protagonisti în bine. Sa nu va simtiti multumiti când nu faceti raul: fiecare este vinovat de binele pe care putea sa-l faca si nu l-a facut. Nu e îndeajuns sa nu urasti, e nevoie sa ierti. Nu e îndeajuns sa nu tii ranchiuna, e nevoie sa te rogi pentru dusmani. Nu e îndeajuns sa nu fii motiv de dezbinare, e nevoie sa aduci pace acolo unde lipseste. Nu e îndeajuns sa nu vorbesti pe altii de rau, e nevoie sa întrerupi când auzim vorbindu-se de rau de cineva. A opri bârfirea, aceasta înseamna a face binele. Daca nu ne împotrivim raului, îl alimentam în mod tacit. E necesar sa intervenim acolo unde raul se raspândeste, pentru ca raul se raspândeste acolo unde lipsesc crestini îndrazneti care i se împotrivesc prin bine, ‘pasind în iubire'”, dupa îndemnul Sfântului Paul.

Obositi, dar încarcati de experienta întâlnirii cu Sfântul Parinte, ne-am întors la Grottaferrata, unde am avut ocazia sa evaluam întreaga saptamâna petrecuta împreuna. Alaturi de noi au fost si Luisa Alfarano si Michele Tridente – coordonatori sectorului tineret din cadrul Forumului International al Actiunii Catolice si Maria Grazia Tibaldi – secretarul general al FIAC. Nu au lipsit din cadrul proiectului Sfânta Liturghie si momentele de rugaciune, timpul de împartasire a experientelor de viata si bineînteles momentele de destindere, dans si voie buna. Multumim Domnului si tuturor celor care au facut posibila participarea delegatiei din România la acest eveniment.

Sursa: http://www.new.actiuneacatolica.ro