„În fiecare an la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, biserica greco-catolica din localitatea Iaz, judetul Salaj, îsi sarbatoreste hramul. Ca de fiecare data, si în acest an, pe data de 8 Septembrie, credinciosii din Iaz si-au pregatit haina de sarbatoare, întâmpinând preoti si credinciosi din parohiile învecinate sau mai îndepartate.
Sfânta Liturghie ce a început la orele 11.00, a fost condusa de parintele Santa Ioan (paroh în Plopis, jud. Salaj), alaturi de preotii: Vasile Pop (Iaz), Vasile Aciu (Zalau), Gavril Sandor (Cosniciu de Jos), Cristian Borz (Badacin), George Chis (Valcau de Jos), Cristian Laslo (Bobota) si ipodiaconul Ciprian Burdas. Alaturi de credinciosii din Iaz si de fiii satului prezenti pentru aceasta sarbatoare, a participat si un numar mare de credinciosi veniti din parohiile Vicariatului Silvaniei.
Cuvântul de învatatura a fost tinut de catre pr. Cristian Laslo, care a subliniat importanta sarbatorii nasterii Maicii Domnului în istoria mântuirii si rolul rugaciunii catre Fecioara Maria în viata de zi cu zi a credinciosilor. De asemenea, a salutat initiativa credinciosilor veniti din alte parohii pentru a se uni în rugaciune alaturi de comunitatea din Iaz.
Dupa împartasirea cu Sfintele Taine, credinciosii au avut ocazia sa schimbe impresii si realitati traite astazi în micile comunitati greco-catolice, continuând prin prezenta lor la Iaz o traditie tinuta din generatie în generatie.