CONFERINTA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA

Str. Diligentei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucuresti

Tel. / fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

Bucuresti, nr. 58/12.09.2013

S-a încheiat sesiunea de toamna a Conferintei Episcopilor din România (CER), desfasurata la Manastirea Fratilor Carmelitani din Luncani (jud. Bacau), în perioada 9-12 septembrie 2013. Printre problemele analizate a fost si cea cu privire la recensamântul populatiei din 2011
La lucrari, alaturi de cei 15 episcopi romano-catolici si greco-catolici din România, a participat ÎPS Francisco Javier Lozano, nuntiu apostolic în România si Republica Moldova, si PS Anton Cosa, episcop de Chisinau (Republica Moldova).
Lucrarile s-au deschis oficial prin sfânta si dumnezeiasca Liturghie concelebrata, marti seara, 10 septembrie, în biserica „Sfintii Petru si Paul” din Bacau, cu participarea unui numar mare de preoti si a unei multimi importante de credinciosi.
În plenul lucrarilor, Episcopii au analizat relatia de colaborare dintre Caritas Europa si Confederatia Caritas România, pastoratia sanitara în cadrul episcopiilor catolice din tara, întâlnirea mondiala a tinerilor din Brazilia; s-a fixat calendarul întâlnirilor la evenimentele organizate de Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), au stabilit ca Fer. Vladimir Ghika, ridicat la cinstea altarelor la 31 august, sa fie notat în calendarele Bisericilor particulare din România în ziua de 16 mai.
Conferinta Episcopilor a analizat cu preocupare rezultatele publicate ale recensamântului populatiei. Experienta directa confirma o realizare defectuoasa a recenzarii, multi dintre credinciosii greco-catolici si romano-catolici nefiind recenzati sau fiind înregistrati ca apartinatori ai altor culte. Aceasta face ca rezultatele publicate sa nu corespunda cu datele detinute de institutiile Bisericii.
De asemenea, Conferinta Episcopilor din România îsi exprima îngrijorarea fata de libertatea justitiei care în ultimul an s-a folosit de principiul majoritatii pentru a încalca flagrant dreptul la proprietate si a refuza retrocedarile catre comunitatile greco-catolice.
În cadrul întrunirii, episcopii s-au rugat pentru Biserica si pentru tara si si-au exprimat preocuparea pentru pacea în Siria, în Orientul Mijlociu si în lume.
Urmatoarea întrunire a Conferintei Episcopilor s-a fixat pentru perioada 5-7 mai 2014, la Oradea, în organizarea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Secretar general