Biserica Catolică marchează anual pe 8 februarie, comemorarea liturgică a Sfintei Iosefina Bakhita, Ziua mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului cu ființe umane. Într-un mesaj special pentru această ocazie, papa îndeamnă toți oamenii de bună voință să asculte, să viseze și să acționeze în favoarea victimelor acestei drame globale. Vă oferim mesajul papei Francisc, în traducerea de lucru a redacției în limba română Vatican News:

MESAJUL SANCTITĂȚII SALE PAPA FRANCISC
A X-a Zi mondială de rugăciune și reflecție
împotriva traficului cu ființe umane
8 februarie 2024

Să mergem pentru demnitate: să ascultăm, să visăm, să acționăm

Dragi surori și frați!

Astăzi, în comemorarea liturgică a Sfintei Iosefina Bakhita, se marchează cea de-a zecea Zi mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane. Cu dragă inimă mă alătur vouă, în special tinerilor, care lucrați în întreaga lume pentru a combate această dramă globală.

Împreună mergem pe urmele Sfintei Bakhita, călugărița sudaneză care, în copilărie, a fost vândută ca sclavă și a fost victimă a traficului de persoane. Rememorăm nedreptatea pe care a suferit-o, suferința ei, dar și puterea ei și drumul ei de eliberare și de renaștere spre o viață nouă. Sfânta Bakhita ne încurajează să ne deschidem ochii și urechile, pentru a-i vedea pe cei invizibili și a-i asculta pe cei fără voce, pentru a recunoaște demnitatea fiecărei persoane și pentru a acționa împotriva traficului cu ființe umane și a tuturor formelor de exploatare.

Acest trafic de persoane este adesea invizibil. Mass-media, grație și reporterilor curajoși, aruncă lumină asupra formelor de sclavie din zilele noastre, dar cultura indiferenței ne anesteziază. Să ne ajutăm unii pe alții ca să reacționăm, să ne deschidem viețile, inimile față de atâția frați și surori care sunt tratați ca sclavi. Niciodată nu este prea târziu pentru a decide să facem acest lucru.

Și slavă Domnului că sunt mulți tineri implicați în angajamentul acestei Zile Mondiale. Impulsul lor ne arată calea, ne spune că împotriva traficului de persoane trebuie să ascultăm, să visăm și să acționăm.

Este esențial să avem capacitatea de a-i asculta pe cei care suferă. Mă gândesc la victimele conflictelor, ale războaielor, la cei afectați de efectele schimbărilor climatice, la mulțimea de migranți forțați, la cei supuși exploatării sexuale sau prin muncă, în special femeile și fetițele. Să le ascultăm strigătele de ajutor, să ne lăsăm provocați de povestea vieții lor și, împreună cu victimele și cu tinerii, să ne întoarcem să visăm la o lume în care persoanele pot trăi în libertate și demnitate.

Și apoi, surori și frați, cu puterea Spiritului lui Isus Cristos, trebuie să transformăm acest vis în realitate, prin acțiuni concrete împotriva traficului de persoane. Să ne angajăm la rugăciune și acțiune pentru această cauză a demnității: să ne rugăm și să acționăm atât în mod personal, în familii, în comunitățile parohiale și de viață consacrată, în asociațiile și mișcările bisericești, cât și în diferitele domenii sociale și în politică.

Știm că este posibil să combatem traficul de persoane, dar trebuie să ajungem la rădăcina fenomenului, eradicând cauzele acestuia. Vă încurajez, așadar, să răspundeți la acest apel la transformare, în memoria Sfintei Iosefina Bakhita, simbol al celor care, din nefericire înrobiți, își pot recâștiga încă libertatea. Este un apel la a nu sta pe loc, la mobilizarea tuturor resurselor noastre în lupta împotriva traficului de persoane și la restabilirea demnității depline a celor care au fost victimele acestuia. Dacă ne închidem ochii și urechile, dacă rămânem inactivi, vom fi complici.

Din inimă vă mulțumesc și vă binecuvântez pe voi, cei care lucrați pentru această zi, și îi binecuvântez pe toți cei care doresc să se angajeze împotriva traficului și a tuturor formelor de exploatare pentru a construi o lume de fraternitate și pace.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 8 februarie 2024,
comemorarea liturgică a Sfintei Iosefina Bakhita.

FRANCISC