„În această seară s-au alternat cele trei coruri lamentându-se și plângându-L pe Domnul. Avem capacitatea fiecare dintre noi să ne vedem și să citim cu profunzimea sufletelor noastre. Să ne vedem greșelile, mai ales căderile, mai ales micimile noastre și cu adevărat să știm să I le oferim Domnului, pentru ca trecând prin mormânt să înviem împreună cu El!” sunt cuvintele Preasfinției Sale Virgil Bercea din Vinerea Mare și Sfântă a acestui an, pe 3 mai a.c., în seara căreia a fost celebrată în toate parohiile Eparhiei de Oradea Denia Prohodului Domnului. În Catedrala „Sf. Nicolae” un numeros de preoți, avându-l în mijlocul lor eparhul de Oradea, au trăit profunda tristețe a înmormântării Mântuitorului nostru Isus Cristos, alături de credincioșii orădeni veniți să retrăiască misterul celui care și-a dat viața pentru păcatele noastre. În fața mormântului, îmbrăcat în flori și mătase albă, emoția a fost cu atât mai profundă cu cât cântecul de plângere pentru Fiul lui Dumnezeu așezat aici, Prodohul Domnului, a răsunat prin vocile a trei coruri: Corul Eparhial „Buna Vestire – Francisc Hubic”, Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic Greco-Catolic conduse de maestrul lect. univ. dr. Radu Mureșan, și Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, sub îndrumarea doamnei prof. Nicoleta Țâmpu. Afară, sunetul de toacă asemuit celui pe care l-au scos loviturile de ciocan cu care au fost bătute cuiele în mâinile și picioarele Mântuitorului răstignit pe Cruce, dar și lemnului Crucii înseși pe care a stat pironit Isus după condamnarea Sa la moarte, a răsunat și astăzi în adâncurile ființei celor care au înconjurat Catedrala Greco-Catolică din Oradea împreună cu Preasfințitul Virgil Bercea și slujitorii altarului, purtând Sfântul Epitaf. La momentul rânduit, credincioşii au reintrat în biserică trecând pe sub Sfântul Epitaf, simbolizând, astfel, trecerea prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.
„Am intrat cu Domnul în mormânt.. Dacă trăim cu atenție și profunzime acest mister realizăm cât este de important pentru fiecare dintre noi să știm cu adevărat în aceste momente să valorificăm tot ceea ce Domnul ne oferă. De altfel, fiecare dintre noi avem momentele de cădere și momentele de înălțare, momentele de tristețe și momentele de bucurie.” – a spus la final episcopul greco-catolic de Oradea, îndemnând credincioșii ca întorși acasă să rămână în meditație, încercând să păstreze vii „aceste momente de profundă trăire sufletească personală” pentru ca în seara Sâmbetei Mari și Sfinte „să putem să înviem împreună cu Domnul!”.
Comemorarea punerii Lui Cristos în mormânt și coborârea Sa la iad a fost prăznuită și în dimineața Sâmbetei Mari, pe 4 mai 2023, prin celebrarea Vecerniei împreună cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare. Sâmbătă seara, 4 mai 2024, de la ora 23.00 va fi celebrat în Catedrala „Sf. Nicolae” Miezonopterul, urmat de Slujba de Înviere a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos, celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
„Au nu ştiţi că toţi câţi în Cristos Isus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat? Deci ne-am îngropat cu El, în moarte, prin botez, pentru ca, precum Cristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii; Căci dacă am fost altoiţi pe El prin asemănarea morţii Lui, atunci vom fi părtaşi şi ai învierii Lui, Cunoscând aceasta, că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, ca să se nimicească trupul păcatului, pentru a nu mai fi robi ai păcatului. Căci Cel care a murit a fost curăţit de păcat.” (Rom 6, 3-11)
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi