„Plini de bucurie în speranță” (Rm 12,12) este tema Mesajului pe care papa Francisc l-a transmis în vederea Zilei mondiale a tineretului, care se marchează în Bisericile locale duminică, 26 noiembrie 2023.

În mesajul său, Sfântul Părinte menționează faptul că în luna august a anului curent a întâlnit sute de mii de tineri din lumea întreagă cu ocazia Zilei mondiale a tineretului de la Lisabona (2-6 august 2023). „În vremurile pandemiei, în mijlocul atâtor incertitudini”, recunoaște papa Francisc, „nutrisem speranța ca această mare celebrare a întâlnirii cu Cristos și cu ceilalți tineri să se poată împlini. Această speranță s-a realizat și, pentru mulți dintre noi care eram acolo – inclusiv pentru mine – a mers dincolo de orice așteptare. Cât de frumoasă a fost întâlnirea noastră de la Lisabona! O adevărată experiență de schimbare la față, o explozie de lumină și de bucurie!”.

Sfântul Părinte amintește, de asemenea, că la Sfânta Liturghie de încheiere a întâlnirii de la Lisabona a indicat următoarea etapă a pelerinajului intercontinental, aceasta urmând să aibă loc la Seoul, în Coreea de Sud, în 2027. „Dar mai înainte”, scrie papa Francisc, „v-am dat întâlnire la Roma, în 2025, pentru Jubileul tinerilor, unde veți fi și voi pelerini de speranță”, după cum spune motto-ul întregului jubileu.

„Într-adevăr”, continuă papa Francisc, „voi, tinerii, sunteți speranța plină de bucurie a unei Biserici și a unei omeniri mereu pe cale. Aș vrea să vă iau de mână și să parcurg împreună cu voi calea speranței. Aș vrea să vorbesc cu voi de bucuriile și speranțele noastre, dar și de tristețile și angoasa din inimile noastre și din omenirea care suferă (cf. Gaudium et spes, 1)”.

În cei doi ani de pregătire la Jubileu, subliniază Sfântul Părinte, mesajele pentru respectivele Zile mondiale ale tinerilor îndeamnă la o meditație, în 2023, despre expresia apostolului Paul „Plini de bucurie în speranță” (Rm 12,12), iar în 2024, la o aprofundare a expresiei profetului Isaia: „Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc” (cf. Is 40,31).

Vatican News – pr. Adrian Dancă