„În viață poți să negociezi multe, dar niciodată principiiˮ spunea Iuliu Maniu, om politic român, greco-catolic, creștin exemplar, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi, 5 februarie a.c., 66 de ani. „Sfinxˮ al principiilor creștine din anii de vârf ai istoriei naționale românești, Iuliu Maniu se stingea din viață pe 5 februarie 1953, ca deținut politic în închisoarea din Sighet. La Bădăcin (județul Sălaj), locul nașterii sale, el este comemorat an de an în duminica cea mai apropiată zilei trecerii sale la Domnul. Astfel, Parohia Greco-Catolică din Bădăcin a organizat duminică, 3 februarie a.c., evenimentul memorial «Salvați Istoria Națională! Redați Casa Maniu Românilor!». Manifestările au cuprins celebrarea Sfintei Liturghii și slujba de Parastas pentru Familia Maniu, depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul lui Iuliu Maniu de la Dealul Țarinei din Bădăcin. La celebrarea euharistică au luat parte pr. Mihai Vătămănelu,Vicar General al Eparhiei de Oradea, împreună cu pr. Nicoale Bodea, Protopop al Protopopiatului de Șimleu, și pr. Orest Nechita, din parohia Bobota și Bocșa, două „localități simbol în Sălaj, înfrățite cu parohia Bădăcinˮ, după cum ne mărturisește gazda evenimentului, preotul paroh Cristian Borz. Au sosit la Bădăcin în mod special pentru acest eveniment comemorativ credincioși din Oradea, Cluj, Sighetul Marmației, Turda, București și un grup al Asociației AGRU Baia-Mare, însoțiți de pr. Simeon Mesaroș. La comemorarea lui Iuliu Maniu din acest an, au fost prezeți duminică la Bădăcin și fiul domnului Rațiu, Indrei Rațiu, precum Ionuț Gherasim, cel care a fost secretarul personal al lui Corneliu Coposu, din partea Fundației dedicate lui.
Cu același prilej au fost ținute două prelegeri dedicate aportului pe care Iuliu Maniu l-a avut în istoria României unite: „Anul 1919 – Iuliu Maniu și Consiliul Dirigent. Ilie Lazăr și Gărzile Naționale”, de Ion Andrei Gherasim, și „Încercări de comemorare și reabilitare a memoriei lui Iuliu Maniu, sub lupa Securității” de Marin Pop. Cu aceeași ocazie, au fost lansate trei cărți dedicate Sălajului Centenar, memoriei locului și amprentei marcante a celui care a fost Iuliu Maniu.
Potrivit pr. Cristian Borz, paroh al parohiei Greco-Catolice din Bădăcin, evenimentul omagial de la Bădăcin au comemorat martiriul lui Iuliu Maniu, elocvând modelul pe care l-a lăsat „un omul politic care a reușit să îmbine morala creștină și politica, lucru care astăzi pare a fi imposibil de realizatˮ. De asemenea, mai spune pr. Cristian Borz într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, s-au amintit duminică evenimentele anului 1919, despre care se vorbește mai puțin, dar nu trebuie uitat:
„În 1919 -spune pr. Borz-Consiliul Dirigent al Transilvaniei condus de Iuliu Maniu a trebuit să ducă la îndeplinire hotărârile care s-au fixat la 1 decembrie 1918. Un an foarte greu, foarte dificil de gestionat și despre care se vorbește foarte puțin. Spre exemplu Oradea și zona Sălajului au fost eliberate abia prin luna aprilie 1919. Nu s-a încheiat totul pe 1 decembrieˮ.
De aceea, au fost amintite duminică [3 februarie 2019] și victimele de după 1 decembrie 1918, printre care „aici, în Bădăcin, sunt mama și sora lui Iuliu Maniu care au fost arestate, împreună cu părintele Valentin Coposu de la Bobota. Au fost arestați și duși la Debrecen. Înainte de a ajunge Armata Română, pe 17 aprilie 1919, la Șimleu, cu o zi înainte era arestat Vicarul Greco-Catolic al Șimleului Silvaniei, pr. Alexandru Ghețieˮ.
La 66 de ani de la trecerea sa la Domnul, într-un loc de istorie vie precum Bădăcinul, pr. Cristian Borz, mărturisește că:
„Iuliu Maniu este fără îndoială, atât pentru clasa politică, în primul rând, pentru că a făcut politică la 56 de ani, mai bine de jumătate de secol, la cel mai înalt nivel. Este un model pentru că, așa cum spuneam, a reușit să îmbine morala creștină cu politica. Toată activitatea sa politică a fost coordonată de principiile creștine. Apoi este un model pentru fiecare dintre credincioși, pentru fiecare dintre noi, deoarece avea principii morale foarte bine stabilite. Ierarhia valorilor, spunea el sunt sunt «Dumnezeu, dragostea de neam și familia». Nu s-a abătut de la aceste principii. Nu întâmplător Nicolae Iorga l-a numit «Sfinxul», tocmai pentru că rămânea ferm în ceea ce credea. El în 1947 putea să plece, a fost invitat să plece în străinătate. A rămas în țară știind că va muri în temnițele comuniste. A mers, de bună voie, conștient, crezând în principiile lui până la capăt. De aceea este un model pentru creștini, mai mult pentru oamenii din clasa politică de astăziˮ.
Figura omului politic considerat artizan al Marii Uniri, dar totodată deținut și lăsat să moară de foame într-o celulă din Sighet, este cu siguranță nemuritoare și ne întrebăm dacă pentru tinerii de astăzi poate fi model deopoptrivă?
„Cu siguranșă da, ne asigură pr. Cristian Borz, el [Iuliu Maniu] s-a implicat și a investit foarte mult în educație. De altfel se spune că toți banii pe care reușea să îi adune ca avocat în primul rând, căci aceasta a fost meseria sa de bază, a fost avocatul Mitropoliei de la Blaj aproape douăzeci de ani. Încă un lucru, domeniul și casa de la Bădăcin a fost lăsată Episcopiei cu un scop precis: să fie folosită pentru educarea și instruirea tinerilor. El credea foarte mult în această forță a tinerilor care pot să schimbe lumea. Dar din nou, spunea el și le transmitea în întâlnirile pe care le avea cu tinerii, că «în viață poți să negociezi multe, dar niciodată principii», iar principiile erau cele enunțate de el. Casa de aici de la Bădăcin, în prezent Casa Memorială Iuliu Maniu, era mereu plină de tineri, iar Școala din sat a fost construită cu voluntari tineri. În vara lui 1935, cincizeci de studenți au ajutat să se construiască școala în roșu, până la acoperiș. Iuliu Maniu, credea în tineri și era foarte iubit de ei!ˮ, a încheiat interlocutorul nostru.
De altfel, sunt mai multe licee sau colegii naționale în țară care îi poartă numele. Printre acestea, în Oradea, este Liceul Greco-Catolic, care, citim pe site-ul oficial al instituției, „din anul 2011, poartă numele lui Iuliu Maniu, om politic de marcă și creștin exceptional, deținut politic în perioada comunistă, un adevărat model pentru orice tânărˮ.