Duminică, 11 noiembrie 2018, se marchează centenarul sfârșitului Primului Război Mondial. La rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a îndemnat la investiții de pace, nu de război.

Clopotele bazilicii Sfântul Petru au tras astăzi, la ora Romei 13.30, pentru a comemora centenarul încetării Primului Război Mondial.

Mai multe manifestări comemorative au loc astăzi în diferite țări europene pentru această importantă dată din istoria modernă.

La rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică la amiază cu peste 20.000 de romani și pelerini prezenți în Piața Sfântul Petru, papa a vorbit despre evanghelia duminicii (Mc 12,38-44) și a remarcat că la o sută de ani de la încetarea primei conflagrații mondiale ”se pare că noi încă nu am învățat nimic”.

Pontiful a indicat drept cale a păcii gestul Sfântului Martin din Tours, cinstit anual în calendar chiar pe 11 noiembrie, care și-a rupt în două mantia ca să o împartă cu un om sărac.

Papa Francisc: «Cade astăzi centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, pe care predecesorul meu Benedict al XV-lea l-a numit ”un măcel inutil”. De aceea, astăzi, la 13.30 ora italiană, vor răsuna clopotele din lumea întreagă, chiar și cele de la bazilica San Pietro. Pagina istorică a primului conflict mondial este pentru toți o avertizare dramatică la a respinge cultura războiului și la a căuta orice mijloc legitim pentru a pune capăt conflictelor care însângerează încă multe regiuni ale lumii. Se pare că noi nu învățăm. În timp ce ne rugăm pentru toate victimele acelei tragedii imense, spunem cu tărie: să investim în pace, nu în război! Și, ca semn emblematic, să învățăm de la Sfântul Martin din Tours, pe care îl comemorăm astăzi: el a tăiat în două mantia sa ca să o împartă cu un sărac. Gestul acesta de solidaritate umană să arate tuturor calea de urmat pentru edificarea păcii».

Sursa: https://www.vaticannews.va