La împlinirea celor 100 de ani de la moartea tragică din Parlamentul României, a Preasfinției Sale Demetriu Radu, episcop de Oradea, în Catedrala „Sfântul Nicolae” a avut loc o Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului oficiate de către Preasfinția Sa Virgil Bercea alături de un sobor de preoți.

La Slujba Parastasului au participat domnul primar al orașului Oradea, Florin Birta, domnul locotenent Adrian Pal, domnul Carp Gheorghe, directorul Spitalului Județean, domnul doctor Rob, doamna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene, domnul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, domnul Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, care a și evocat personalitatea marelui ierarh.

Domnul profesor Gabriel Moisa, l-a evocat pe ierarhul Demetriu ca pe un model, care s-a pus în slujba poporului său. El a făcut Unirea înainte de Unire. S-a pus în slujba națiunii române.

La finalul ceremoniei religioase, ierarhul, oficialitățile, preoții și credincioșii s-au deplasat la statuia lui Demetriu Radu din fața Catedralei unde a fost depusă o coroana de flori, iar mai apoi a fost sfințită ieslea pregătita de către Episcopia Greco-Catolică de Oradea și Primăria orașului, ca un dar pentru orădeni.

În această seară de la ora 19.30 va avea loc lansarea (în mediul online) a documentarului ”Episcop Demetriu Radu” realizat de Departamentul Cultural și a monografiei „ O viață în slujba bisericii și  națiunii : episcopul dr. Demetriu Radu”  scrisă de părintele dr. Ciprian Robotin. Adresa platformei pe care ne vom întâlni și detaliile de conectare sunt următoarele: https://us02web.zoom.us/j/84872114811?pwd=RzNoQlJCR0NXZ2lpSHFjSlZOSmxDdz09 . Meeting ID: 848 7211 4811. Passcode: 213885.

Alături de Preasfinția Sa Demetriu Radu în atentatul cu bombă din Parlamentul României și-au pierdut viața și ministrul de justiție Dimitrie Greceanu, senatorul Spirea Gheorghiu. Au fost răniți viitorul episcop ortodox Roman Ciorogariu, episcopul Dunării de Jos, Nifon, președintele Senatului, generalul Constantin Coandă și alți senatori.

Eugen Ivuț