S-au celebrat miercuri, 15 martie 2023, la Lugoj, Sfânta Liturghie și slujba înmormântării regretatului episcop Alexandru Mesian al eparhiei greco-catolice de Lugoj. Îndrăgitul prelat, un neînfricat mărturisitor al credinței în vremurile prigoanei comuniste, a murit la Lugoj pe 11 martie a.c. la vârsta de 86 de ani în urma agravării problemelor de sănătate.
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
15 martie 2023 – Vatican News. Au avut loc miercuri, 15 martie 2023, la Lugoj, funeraliile regretatului episcop Alexandru Mesian al eparhiei greco-catolice de Lugoj. Sfânta Liturghie și slujba înmormântării au fost oficiate în catedrala greco-catolică ”Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj. Episcopul eparhial a murit pe 11 martie a.c. la Lugoj după complicarea mai multor patologii.

După ce a fost depus în catedrală în chiar ziua trecerii sale la Domnul, sâmbătă 11 martie a.c., trupul neînsuflețit al episcopului a fost condus miercuri la cimitirul de pe strada Făgetului din oraș.

Într-un mesaj transmis la moartea episcopului eparhial de Lugoj, cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și-a exprimat tristețea sufletească dar și ”comuniunea în rugăciune” cu toți cei care l-au cunoscut pe acest „vrednic slujitor”, în special cu ”bunii credincioși greco-catolici ai Eparhiei de Lugoj, pe care i-a păstorit cu multă dragoste din anul 1995”.

”Aflându-ne în perioada binecuvântată a Postului Mare”, continuă cardinalul în mesajul său publicat pe site-ul bisericaromanaunita.ro, ”medităm la cuvintele Mântuitorului nostru Isus Cristos, Cel care a biruit păcatul și moartea, și care a făgăduit tuturor celor care se împărtășesc cu Trupul și cu Sângele Său, învierea la sfârșitul veacurilor: Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi (In 6, 54)”.

Arhiepiscopul major îi îndeamnă pe toți să urmeze ”exemplul de dăruire, viața plină de zel și slujirea plină de credință a Arhiereului Alexandru, atât în perioada de persecuție a Bisericii noastre, cât și după Ieșirea la Lumină”, în timp ce ”pentru mărturia, jertfa și credința sa, îi aducem mulțumire Domnului”.

”Încredințăm sufletul Episcopului nostru Veșnicului Arhiereu Cristos, de la care implorăm în rugăciune lumina vieții veșnice”, afirmă la finalul mesajului cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Sursa: vaticannews.va