„Sâmbata, 25 august 2018, papa Francisc merge în Irlanda pentru o calatorie apostolica de doua zile prilejuita de cea de-a noua Întâlnire mondiala a familiilor. ”Sarbatoarea familiilor” din seara de sâmbata si Sf. Liturghie solemna de duminica, 26 august, reprezinta cele doua momente de vârf ale calatoriei apostolice în tara Sfântului Patriciu. Întâlnirea mondiala a familiilor de la Dublin are ca tema ”Evanghelia familiei, bucurie pentru omenire” si se desfasoara în zilele 21-26 august 2018.

24 august 2018 – Vatican News. Ultimele detalii de pus la punct, vineri, la Dublin, capitala Irlandei, unde papa Francisc soseste sâmbata pentru o calatorie apostolica de doua zile prilejuita de cea de-a noua Întâlnire mondiala a familiilor.

Sosirea Sf. Parinte: corespondenta de la Dublin
Din Dublin, trimisul special Vatican News, Alessandro Gisotti: «Asteptarea se apropie de final. Patruzeci de ani dupa vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, un papa se întoarce în Irlanda. Tara pe care o va întâlni papa Francisc este, însa, foarte diferita de cea vizitata de Karol Woityla. Conteaza mai ales recentele scandaluri despre abuzuri, chiar daca Biserica irlandeza trece acum printr-un anotimp de reînnoire, marcat de o angajare speciala a laicatului catolic. Laicii sunt, de fapt, protagonistii Întâlnirii mondiale a familiilor care se desfasoara la Dublin cu marturiile unei credinte vii si concrete, ce îsi pastreaza înca puterea de atractie chiar si într-un context secularizat, cum este cel irlandez. Nu mai putin de 116 tari sunt reprezentate oficial la Întâlnirea familiilor, însumând aproximativ 35 de mii de prezente, din care peste sase mii sunt copii si adolescenti. Un semn care da sperante pentru viitor».

Programul calatoriei apostolice în Irlanda
O vizita la presedintele tarii, dar si la familiile fara adapost; o întâlnire cu autoritatile statului, dar si cu reprezentantii familiilor de pe toate continentele; pelerin între pelerini la sanctuarul din Knock, dar si o Sfânta Liturghie în aer liber cu sute de mii de participanti la cea de-a noua Întâlnire mondiala a familiilor; trei discursuri, un salut, o alocutiune la ”Angelus” si o predica. Acestea sunt, pe scurt, reperele esentiale din programul calatoriei apostolice pe care papa Francisc o efectueaza în Irlanda pe 25-26 august 2018 cu ocazia Întâlnirii mondiale a familiilor.

”Sarbatoarea familiilor” la Dublin
Pontiful pleaca de la Roma sâmbata, 25 august, la ora 8.15 de pe aeroportul Roma-Fiumicino cu directia Dublin, unde ajunge la ora locala 10.30. Dupa ceremonia simpla de sosire, papa Francisc merge la palatul prezidential unde la ora 11.15 se desfasoara ceremonia de bun venit si vizita de curtoazie la presedintele tarii, Michael D. Higgins. Primul discurs al calatoriei apostolice are loc la Dublin Castle unde la ora 12.00 Sfântul Parinte are o întâlnire cu autoritatile, societatea civila si membrii Corpului diplomatic. La 15.30 pontiful merge în vizita de rugaciune la pro-catedrala Sfânta Maria unde adreseaza un scurt salut. O ora mai târziu, papa efectueaza o vizita privata la Centrul de primire a familiilor fara casa, îngrijit de Parintii franciscani capucini. În fine, la 19.45, pe stadionul Croke Park Stadium din Dublin, Sfântul Parinte participa la asteptata Sarbatoare a familiilor si prezinta cel de-al doilea discurs al calatoriei.

Sfânta Liturghie pentru Întâlnirea mondiala a familiilor
Duminica, 26 august, papa pleaca de la Dublin cu avionul la ora 8.40 spre sanctuarul din Knock, unde ajunge aproximativ o ora mai târziu. Aici pontiful efectueaza un pelerinaj în capela sanctuarului si, pe esplanada acestuia, recita rugaciunea ”Îngerul Domnului”. În jurul orei 12.00 papa este din nou la Dublin si, dupa prânzul cu suita papala, merge la Parcul Phoenix unde, la ora locala 15.00, prezideaza Sfânta Liturghie si tine predica de încheiere a Întâlnirii mondiale a familiilor. Ultimul discurs al papei în Irlanda are loc dupa Sf. Liturghie, când este programata o întâlnire cu episcopii din patria Sfântului Patriciu. În fine, în jurul orei locale 18.30, întoarcerea cu avionul la Roma, unde sosirea este prevazuta pentru ora 23.00.

Sursa: https://www.vaticannews.va