„În seara zilei de 25 august, a.c. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost cuprins de flacarile unui incendiu devastator, observat în jurul orei 21.30.
La fata locului s-au prezentat mai multe echipaje de pompieri care au încercat sa stinga focul. Interventia a durat mai multe ore.
Incendiul a mistuit acoperisul Palatului, în întregime, devastând de asemenea si etajul întâi al cladirii. Palatul Episcopal nu era racordat la reteaua electrica exceptie facând iluminatul arhitectonic exterior care este conectat la reteaua de iluminat stradal.
În cursul diminetii de astazi, 26 august 2018, s-a constituit o comisie de expertiza formata din reprezentanti ai Pompierilor, ai Serviciului Criminalistic al Politiei Române si ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în vederea identificarii surselor care au provocat incendiul. În momentul în care aceasta comisie va pune la dispozitie rezultatele finale, acestea vor fi comunicate.
Acoperisul Palatului Episcopal a fost distrus în întregime. Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperisului a costat peste 200.000 de euro. Învelitoarea metalica din cupru si decoratiunile acoperisului au fost primite ca donatie din Italia.
Totodata, au fost avariate total sau partial o serie de elemente arhitectonice si decoratiuni interioare prin prabusirea tavanelor si interventia cu apa a pompierilor.
Cladirea dispune de un foaier de marmura de Vascau în doua culori, deasupra acestuia gasindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a caror lumina vitrata lumina toata suprafata foaierului de marmura.
Pe stâlpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe peretii laterali se gaseau aplice în acelasi stil. La intrarea în salile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu.
În salile palatului se aflau 4 sobe pretioase de maiolica verde, alba si doua maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se gaseau 2 candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, tinând cont de vechimea, dimensiunea si maiestria executiei lor.
Ferestrele aveau sticla de secol XIX cu lemnarie în stilul încaperilor, cu rolete din epoca. Parchetul din salile principale era o intarsie cu elemente geometrice în acelasi stil. Usile palatului completau desavârsirea decoratiunilor în stil eclectic. Inclusiv clantele din bronz erau adevarate opere de arta.
Zugraveala peretilor era demonstratie de maiestrie a artei 1900. La etaj mai exista un vitraliu în holul principal. Capela adapostea decoratiuni specifice unui lacas de cult neobaroc, iar turnurile si acoperisul aveau decoratiuni metalice.

Toate aceste valori patrimoniale vor fi evaluate de o comisie speciala a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru a se constata daca se mai pot recupera.

În perioada care urmeaza, atentia Episcopiei Greco-Catolice este directionata în eliminarea riscului de prabusire a peretilor Palatului, într-o prima faza, iar apoi, în pregatirea unui proiect pentru reconstruirea acestuia.

Tristul eveniment reprezinta o tragedie atât pentru Biserica Greco-Catolica, cât si pentru Oradea, întrucât cladirea, monument istoric, este o emblema a comunitatii oradene, fiind încarcata de istorie si semnificatii.
Palatul episcopal a fost ctitorit de catre episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat împreuna cu Gheorghe Pop de Basesti Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, proiectat de arhitectul fiind Rimanoczy Kalman jr.
În 1948, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice de catre regimul comunist, cladirea a fost confiscata si transformata în Scoala Populara de arte, iar apoi în Biblioteca Judeteana.
Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005. A fost restaurat acoperisul, fatada exterioara si curtea. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea reprezinta o bogatie arhitecturala, spirituala si istorica a întregii comunitati din Oradea.

Suntem încrezatori în Bunul Dumnezeu care nu ne-a abandonat niciodata. El va fi cel care ne va ajuta împreuna cu toti oamenii de bunavointa.