„„Sa crestem împreuna pentru o viata buna” – Tinerii si dimensiunea comunitara a vietii si credintei a fost tema celui de-al XII-lea Congres National pentru Pastoratia Tineretului, organizat de Serviciul National pentru Pastoratia Tineretului din cadrul Conferintei Episcopale Italiene, care s-a desfasurat în capitala Italiei în perioada 10-13 noiembrie 2011 si la care au participat peste 700 de delegati din peste 160 de parohii, miscari si asociatii pentru tineri.
La Congres a participat si o delegatie din partea României formata din Pr. Paul Popa si Ana Popa din Eparhia de Oradea, Codruta Fernea din Eparhia de Cluj-Gherla si Pr. Felix Roca din Dieceza de Iasi. De asemenea au participat si delegatii din Danemarca, Slovenia, Ungaria, Lituania, Malta, Marea Britanie, Serbia si Polonia.
Lucrarile Congresului au fost deschise joi, 10 noiembrie, de Mons. Enrico Solmi, episcop de Parma si presedintele Comisiei Episcopale pentru Familie si Viata din cadrul Conferintei Episcopale Italiene, care a facut o radiografie a ce înseamna sa fii tânar azi din patru puncte de vedere: familie, studii-munca, vocatie si suferinta, si a îndemnat participantii la congres sa aiba curajul sa educe tinerii „nu pentru a fi admiratori sterili ci pentru a fi misionari”, în primul rând în comunitatile locale, care au mare nevoie de elanul si vitalitatea tinerilor.
Apoi Pr. Franco Imoda, presedintele Agentiei Sfântului Scaun pentru monitorizarea si promovarea calitatii universitatilor si facultatilor ecleziastice, a vorbit despre „Individualism, relatii si viata comunitara în societatea si cultura contemporana”. Pr. Franco a subliniat faptul ca exista trei provocari care ameninta autenticitatea fiintei umane, în special a tinerilor, acestea fiind: fragmentarea vietii, depresia sau tristetea si dizarmonia, care pot fi neutralizate prin coerenta, vointa, libertate, implicare, armonie, dar mai ales bucurie.
În dupa-amiaza zilei, Pr. Eric Jacquinet – responsabilul sectiunii tineri din cadrul Consiliului Pontifical pentru laici, a vorbit despre roadele Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid, dincolo de o analiza a numerelor, politica, logistica sau pastorala. Pr. Eric a vorbit despre roadele Spiritului Sfânt, care au fost vizibile înca în timpul întâlnirii si anume pacea, bucuria si comuniunea care a existat între tinerii prezenti la ZMT, dar a punctat si aspecte referitoare la impactul care l-a avut asupra tinerilor decizia Sf. Parinte de a ramâne alaturi de ei în furtuna pe Cuatro Vientos, deschiderea tinerilor spre cuvântului lui Dumnezeu, sacramentul reconcilierii si a Adoratiei Euharistice si dorinta tinerilor de a-si descoperi vocatia si de a evangheliza tinerii de vârsta lor.
Dupa interventia Pr. Eric a urmat decernarea premiului special dedicat Zilei Mondiale a Tineretului pentru cel mai bun site cu continuturi legate de ZMT. Premiul a fost oferit de Asociatia Webmasterilor Catolici Italieni.
A urmat apoi Pr. Cesare Pagazzi, profesor la Facultatea de Teologie din regiunea centrala a Italiei, în relatarea cu titlul „Comunitatea crestina, loc de relatii cu Dumnezeu si cu fratii” a vorbit participantilor despre alegerile care trebuie facute de o comunitate crestina care iubeste tinerii si doreste sa îi ajute sa îl întâlneasca pe Isus. S-a subliniat faptul ca tinerii au nevoie sa se simta stimati si apreciati pentru ceea ce sunt, pentru ca cei care se simt stimati, stimeaza la rândul lor. Urmând modelul lui Isus, care a evanghelizat experientele primare ale vieti, tot asa si tinerii trebuie sa învete sa descopere Evanghelia în lucrurile marunte legate de viata de zi cu zi si sa se simta „acasa” în Biserica.
Ziua s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii prezidata de Card. Agostino Vallini, vicar general al Sfântului Parinte si cu un moment de marturii din partea tinerilor urmat de o ora de adoratie euharistica.
Lucrarile zilei de vineri, 11 noiembrie 2011, au fost deschise de Pr. Nico dal Molin, directorul Centrului National pentru Vocatii care a prezentat un seminar despre directia spirituala pentru tineri care va avea loc în 2012. Parintele a vorbit despre provocarile timpului pe care îl traim si riscul de a ramâne oameni fara vocatie, care nu stiu încotro se îndreapta. Prin directie spirituala adaptata tinerilor, acestia îsi pot descoperi vocatia si sensul vietii, pentru ca altfel se moare încet în fiecare zi.
Partea cea mai importanta a diminetii a fost aprofundarea temei Congresului „Sa crestem împreuna pentru o viata buna” în grupuri mici de lucru, în care participantii au elaborat sugestii pentru a îmbunatatii munca pastorala cu tinerii în Italia.
Dupa amiaza zilei a fost dedicata tot lucrului pe grupuri, de data aceasta împartiti pe sectoare de vârsta, astfel: copii (11-13 ani), adolescenti (14-18 ani) si tineri (19-35 ani). În cadrul grupului de copii, Sr. Ana Maria d’Angelo a expus participantilor care sunt provocarile la care trebui sa raspunda Biserica în legatura cu copii din Italia (si nu numai) dupa ce primesc sacramentul Mirului. În cadrul grupului pentru adolescenti, Prof. Domenico Simeone a abordat o tema sensibila: Educatia sentimentelor si a afectivitatii la vârsta adolescentei, iar în cadrul grupului dedicat tinerilor Pr. Innocenzo Gargano a vorbit despre educarea acestora la o „Spiritualitate pentru viata”.
Seara a fost dedicata descoperirii Cetatii Eterne si a fost animata de echipa care coordoneaza Pastoratia Tineretului în Dieceza de Roma.
Sâmbata, 12 noiembrie, dupa Sfânta Liturghie prezidata de Mons. Mauro Parmeggiani, episcop de Tivoli si delegatul regiunii Lazio pentru Pastoratia Tineretului, a urmat interventia Mons. Vittorio Nozza, directorul Caritasului din Italia care a vorbit despre implicarea în educatie si daruirea de sine în cei 40 de ani de existenta ai Caritasului în Italia.
A urmat apoi „Târgul experientelor de viata buna” în cadrul caruia diecezele, asociatiile, miscarile si comunitatile italiene au expus la peste 50 de standuri diferite experiente care se traiesc în Italia si au explicat celor prezenti despre modul în care sunt implicati tinerii.
Dupa amiaza zilei a fost dedicata reprezentatilor diferitelor Conferinte Episcopale din Europa care au fost prezenti la acest congres. În cadrul interventiei sale, Pr. Duarte da Cuhna, secretarul general al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), cu tema „Tinerii si pastoratia tineretului în Europa” a trasat o imagine de ansamblu a societatii europene astazi si a explicat ca o evanghelizare eficienta a tinerilor cere o buna cunoastere a identitatii de crestin înradacinata în Isus Cristos. Au urmat apoi marturiile delegatilor cu pastoratia tineretului din Europa.
Seara a fost dedicata vizelor în Diecezele apropiate de Roma pentru a putea cunoaste realitatile locale si proiectele dedicate tinerilor care exista în fiecare dieceza.
Duminica, 13 noiembrie, dupa Sfânta Liturghie prezidata de Mons. Mariano Crociata, secretarul general al Conferintei Episcopale Italiene, au urmat concluziile întâlnirii, timp în care participantii au putut sa se exprime atât referitor la experienta traita în timpul Congresului, cât si sa faca propuneri concrete pentru viitor.
A urmat apoi participarea la rugaciunea Angelus în Piata Sf. Petru din Roma, la finalul caruia Sfântul Parinte a salutat participantii la acest Congres si pelerinajul la mormântul Fericitului Papa Ioan Paul al II-lea, unde s-a recitat rozariul de lumina.
Congresul italian pentru Pastoratia Tineretului ne-a oferit posibilitatea sa interactionam cu responsabilii cu tinerii din întreaga Italie, dar si din alte tari ale Europei, si sa descoperim înca o data atentia deosebita pe care Biserica o are vis-a-vis de educarea generatiilor tinere în spirit crestin, care sa fie în comuniune nu doar în Biserica, ci si în misiune în viata cotidiana.