„Episcopia Greco-Catolica de Maramures a aflat mai întâi din presa si apoi a luat act de decizia Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului de a resfinti catedrala Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Baia Mare. Resfintirea, a treia oara a acestui locas de cult, de când se afla în posesia Bisericii Ortodoxe Române, concretizata în data de 19 august 2018, ne obliga sa amintim oamenilor de bunavointa ca istoria nu poate fi falsificata atâta timp cât cineva este interesat sa cunoasca adevarul.
Biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, a fost construita între anii 1905-1911, de credinciosii greco-catolici din orasul Baia Mare, aportul cel mai însemnat aducându-l vrednicul de pomenire, preotul canonic Alexandru Breban, care era si pastorul comunitatii greco-catolice. În data de 5 iunie 1930, prin bula papala „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, biserica este ridicata la rangul de catedrala episcopala. În aceasta catedrala, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul Dr. Alexandru Rusu, de unde a pastorit credinciosii greco-catolici din Maramures pâna în anul 1948 când a fost arestat de catre autoritatile regimului comunist nou instalat în România.
Catedrala a fost confiscata si data Bisericii Ortodoxe Române, episcopul închis iar credinciosii obligati sa treaca la Biserica Ortodoxa. Odata cu evenimentele din Decembrie 1989 Episcopia Greco-Catolica de Maramures îsi redobândeste dreptul la libertate si face toate demersurile necesare si legale pentru a reintra în posesia propriei catedrale. Din pacate nici Statul Român, care a condamnat oficial regimul comunist, nu a contribuit la reglementarea situatiei juridice a lacasurilor de cult confiscate de regimul comunist, lasând întregul demers la latitudinea  Bisericii Ortodoxe.
Episcopia Greco-Catolica de Maramures a reluat initiativa deschiderii unui dialog si a trimis Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului scrisoarea nr. 511/06.06.2017, însa a ramas pâna astazi fara nici un raspuns. Este de neînteles cum Episcopia Ortodoxa nu doreste nici astazi sa colaboreze  si sa îsi aduca aportul la repararea abuzurilor savârsite de catre regimul comunist. Desi Episcopia Ortodoxa a început si aproape finalizat constructia unei noi si impunatoare catedrale, aceasta continua si astazi sa se raporteze la vechea catedrala ca la o mostenire proprie, încercând sa falsifice istoria prin omisiune, desi catedrala  Adormirea Maicii Domnului este singura din cele cinci catedrale confiscate de regimul comunist neretrocedata Bisericii Greco-Catolice.
Drumul deschis de dialogul ecumenic presupune o apropiere a confesiunilor crestine, fapt atât de concret si vizibil în Europa Occidentala unde Biserica Catolica a oferit Bisericii Ortodoxe Române multe lacasuri de cult, unele în proprietate, altele în folosinta. Ceea ce se întâmpla în Maramures este ofensator, nedrept si fara spirit crestin.
Anul Centenar ne aminteste de jertfa înaintasilor care au înfaptuit România moderna si de datoriile pe care le avem fata de perpetuarea memoriei lor. Multi dintre acestia au murit în închisori printre care si Episcopul Dr. Alexandru Rusu care îsi asteapta Învierea de Apoi în cimitirul închisorii din Gherla unde a si murit în data de 9 mai 1963. Spiritul României moderne, la care au visat înaintasii nostri si pe care trebuie si noi sa îl mentinem viu, ,,o Românie Mare, întemeiata pe Dreptatea lui Dumnezeu si pe credinta poporului sau”, dupa cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu la Alba Iulia, se cultiva si prin repararea nedreptatilor suferite de credinciosii greco-catolici pâna astazi.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului  face parte din memoria colectiva a credinciosilor greco-catolici, ramâne pe mai departe un simbol al istoriei noastre zbuciumate si un martor tacut al  asteptarilor Episcopiei noastre si a dreptatii lui Dumnezeu. Daca acestia vor tacea, pietrele vor striga. (Lc. 19.40).