„Perspectiva organizarii doritei vizite a Papei Francisc în România, intensificarea cooperarii pe planul educatiei si culturii, dar si consolidarea cadrului juridic bilateral, s-au aflat pe agenda consultarilor bilaterale, marti, 14 noiembrie 2017, dintre secretarul pentru raporturile cu statele al Sfântul Scaun, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, si ministrul afacerilor externe de la Bucuresti, Teodor Melescanu. Arhiepiscopul Richard Paul Gallagher a efectuat marti o vizita oficiala la Bucuresti, unde a mai avut întrevederi cu reprezentanti ai Executivului si Parlamentului. La ora 18.30, prelatul vatican a prezidat o Sf. Liturghie în catedrala romano-catolica „Sf. Iosif” din Capitala.
Prelatul catolic si demnitarul român, potrivit comunicatului de presa al MAE, citat de Radio Vatican, „au discutat despre perspectiva organizarii vizitei Suveranului Pontif în România. Luând în considerare simbolismul deosebit de important al evenimentului, inclusiv pentru reprezentantii tuturor religiilor, s-a agreat coordonarea demersurilor pentru ca aceasta vizita deosebit de importanta sa fie organizata sub cele mai bune auspicii. Referindu-se la relatiile bilaterale, seful diplomatiei române a evidentiat dialogul intens, precum si potentialul important de intensificare a cooperarii, în domeniile educatiei si culturii, sau prin consolidarea cadrului juridic bilateral si întarirea relatiei dintre Biserica Catolica si cea Ortodoxa”. Totodata, sefii celor doua diplomatii au avut un schimb de opinii aprofundat privind provocarile actuale cu care se confrunta continentul european, fiind reconfirmat faptul ca România si Sfântul Scaun au „viziuni similare” în ceea ce priveste viitorul Europei si migratia. În acelasi timp, Mons. Gallagher si ministrul Melescanu au trecut în revista si evolutiile din vecinatatea estica, împartasind ideea „importantei stabilitatii si securitatii regionale si necesitatea sprijinirii proceselor de reforma ale statelor din zona”.
Vizita efectuata în România de Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, se mai aminteste în comunicatul de presa, a fost marcata de „un simbolism special”, având în vedere ca în anul 2017 se aniverseaza 90 de ani de la semnarea Concordatului dintre România si Sfântul Scaun, dar si 80 de ani de la înfiintarea Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma. De asemenea, seful diplomatiei române a subliniat ca „România este profund recunoscatoare Bisericii Catolice pentru gazduirea multor comunitati religioase românesti din Europa de Vest, ortodoxe sau catolice. Acest gest de fraternitate a ajutat comunitatile românesti sa se integreze mai rapid si mai bine în societatile respective. Ministrul Teodor Melescanu a multumit pentru sprijinul deosebit al Sfântului Scaun pentru activarea în acest an a lectoratului de limba, literatura, cultura si civilizatie româneasca din cadrul Institutului Pontifical Oriental”. În fine, „cei doi demnitari au analizat modalitatile cele mai eficiente pentru diversificarea relatiei bilaterale, pentru aprofundarea deopotriva a dialogului la nivel înalt si a celui sectorial”.
Într-o declaratie de presa, preluata de Agerpres, ministrul Teodor Melescanu a vorbit despre organizarea unei vizite a Suveranului Pontif. „Luând în considerare simbolismul deosebit de important al evenimentului, inclusiv pentru reprezentantii tuturor religiilor”, a afirmat ministrul român, „am agreat sa depunem eforturi coordonate pentru ca aceasta vizita deosebit de importanta sa fie organizata în cele mai bune conditii”. Potrivit declaratiei de presa, cei doi oficiali au vorbit si despre situatia din Republica Moldova, la doar câteva zile dupa vizita efectuata la Sfântul Scaun de presedintele Igor Dodon. România, a subliniat Melescanu, „va continua sa sustina parcursul european al R. Moldova si va pleda pentru consolidarea sprijinului european pentru autoritatile de la Chisinau pe baza implementarii agendei de reforme”. Mons. Gallagher si ministrul Melescanu au mai vorbit despre situatia din Balcani, Orientul Mijlociu si despre chestiunea migrantilor din Orientul Mijlociu si din Africa Subsahariana. „Apreciem eforturile României de a primi migranti din Siria si din alte parti si de a contribui la asistenta refugiatilor din tabere”, a spus Mons. Gallagher.
În cursul serii de marti, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher a prezidat o Sfânta Liturghie în catedrala „Sf. Iosif” din Bucuresti. Potrivit site-ului Angelis.com.ro al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, la Sfânta Liturghie, cu participarea unui mare numar de credinciosi si persoane consacrate, au concelebrat Nuntiul Apostolic în România si R. Moldova, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu al Arhidiecezei de Bucuresti, Episcopul Mihai Fratila al Eparhiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” de la Bucuresti, Episcopul auxiliar Cornel Damian, decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica a Universitatii din Bucuresti, pr. dr. Wilhelm Danca, si numerosi preoti, diecezani si calugari.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va