„Papa Francisc l-a numit miercuri pe Arhiepiscopul Edgar Pena Parra, membru de peste 25 de ani al corpului diplomatic al Vaticanului, ca substitut în secretariatul de stat. Nuntiu Apostolic în Mozambic din 2015, Mons. Pena îsi va începe noua misiune din 15 octombrie, conform declaratiei data presei de Vatican pe 15 august.

Prelatul de 58 de ani si-a început activitatea în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun pe 1 aprilie 1993, slujind în Kenya, Iugoslavia, la sediul ONU din Geneva, precum si în nuntiaturile din Africa de Sud, Honduras si Mexic. A fost Nuntiu în Pakistan între 2001 si 2014, apoi fiind transferat în Mozambic. Nascut în Maracaibo, Venezuela, a fost hirotonit preot în 1985, iar în 2011 a fost consacrat Episcop. A studiat dreptul canonic si vorbeste fluent spaniola, italiana, engleza, franceza, portugheza si sârbo-croata. El preia functia Cardinalului Giovanni Angelo Becciu, care s-a retras pe 29 iunie, în vederea preluarii functiei de prefect la Congregatia pentru Cauzele Sfintilor. Mons. Becciu, de 70 de ani, a fost creat Cardinal pe 28 iunie, slujind în Secretariatul de Stat atât sub Papa Benedict al XVI-lea, cât si sub Papa Francisc. Munca sa la Congregatia pentru Sfinti va începe pe 31 august.

Nu se stie daca Mons. Pena, în noua sa calitate, îl va însoti deja pe Pontif în calatoria pe care o va face în Dublin, pentru Întâlnirea Mondiala a Familiilor, în zilele de 25 si 26 august. Secretariatul de Stat este oficiul central de guvernare a Bisericii Catolice, fiind departamentul din Curia Romana care lucreaza cel mai îndeaproape cu Papa. De la publicarea constitutiei apostolice „Pastor Bonus”, de catre Papa Ioan Paul al II-lea în 1998, Secretariatul de Stat a fost împartit în doua sectiuni: sectiunea pentru afacerile generale si sectiunea pentru relatiile cu statele. Substitutul, care trebuie sa fie un Episcop, actioneaza drept cap al sectiunii pentru afacerile generale, responsabil pentru problemele de zi cu zi si slujirea Papei, incluzând de exemplu supravegherea îndatoririlor si activitatii reprezentantilor Sfântului Scaun. Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher este secretarul pentru relatiile cu statele, adesea numit „ministrul de externe” al Vaticanului.

În noiembrie 2017, Papa Francisc a înfiintat o a treia sectiune a secretariatului, care se ocupa în mod special de corpurile diplomatice ale Vaticanului stationate în diverse colturi ale lumii. Arhiepiscopul Jan Romeo Pawlowski conduce aceasta sectiune. Înainte Nuntiu Apostolic în Gabon, Mons. Pawlowski a fost numit în 2015 în fruntea Oficiului pentru Reprezentantele Pontificale, un fel de sector de resurse umane în Secretariatul de Stat.

Sursa: https://www.catholica.ro