„Dupa întâlnirea de ieri si de astazi cu tinerii italieni, Papa Francisc li s-a mai adresat odata acestora la rugaciunea Îngerul Domnului. Le-a subliniat acestora ca nu ajunge doar sa nu faci raul, ci trebuie sa si facem binele. Redam cuvintele Sfântului Parinte dupa traducerea facuta de pr. Mihai Patrascu si publicata pe ITRC.ro.

Iubiti frati si surori si dragi tineri italieni, buna ziua!

În a doua lectura de astazi, Sfântul Paul ne adreseaza o invitatie urgenta: „nu îl întristati pe Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu cu al carui sigiliu ati fost însemnati pentru ziua rascumpararii” (Ef 4,30). Dar eu ma întreb: cum este întristat Duhul Sfânt? Toti l-am primit la Botez si la Mir, deci, pentru a nu-l întrista pe Duhul Sfânt este necesar sa traim în maniera coerenta cu promisiunile de la Botez, reînnoite la Mir. În maniera coerenta, nu cu ipocrizie: nu uitati aceasta. Crestinul nu poate sa fie ipocrit: trebuie sa traiasca în maniera coerenta. Promisiunile de la Botez au doua aspecte: renuntarea la rau si adeziune la bine.

A renunta la rau înseamna a spune „nu” ispitelor, pacatului, satanei. Mai concret, înseamna a spune „nu” unei culturi a mortii, care se manifesta în fuga de real spre o fericire falsa, care se exprima în minciuna, în înselaciune, în nedreptate, în dispretuirea celuilalt. La toate acestea, „nu”. Viata noua care ne-a fost dat la Botez, si care îl are pe Duhul ca izvor, respinge o conduita dominata de sentimente de dezbinare si de discordie. Pentru aceasta apostolul Paul îndeamna sa se scoata din propria inima „orice amaraciune, furie, mânie, racnet, blasfemie si orice rautate” (v. 31). Asa spune Paul. Aceste sase elemente sau vicii, care tulbura bucuria Duhului Sfânt, otravesc inima si conduc la imprecatii împotriva lui Dumnezeu si împotriva aproapelui.

Dar nu este suficient a nu face raul pentru a fi un bun crestin; este necesar a adera la bine si a face binele. Iata deci ca Sfântul Paul continua: „Dimpotriva, fiti buni unii fata de altii, întelegatori, iertându-va unii pe altii, asa cum si Dumnezeu v-a iertat în Cristos” (v. 32). De atâtea ori se întâmpla sa auzim pe unii care spun: „Eu nu fac rau nimanui”. Si se crede ca este un sfânt. De acord, dar binele îl faci? Câte persoane nu fac raul, dar nici binele, si viata lor se scurge în indiferenta, în apatie, în lâncezeala. Aceasta atitudine este contrara Evangheliei si este contrara si naturii voastre a tinerilor, care prin natura sunteti dinamici, pasionati si curajosi. Amintiti-va aceasta – daca va amintiti aceasta, putem sa repetam împreuna: „E bine a nu face raul, dar e rau a nu face binele”. O spunea Sfântul Albert Hurtado.

Astazi va îndemn sa fiti protagonisti în bine! Protagonisti în bine. Sa nu va simtiti în ordine atunci când nu faceti raul; fiecare este vinovat de binele pe care putea sa îl faca si nu l-a facut. Nu e suficient a nu urî, trebuie iertat; nu e suficient a nu fi suparat, trebuie sa ne rugam pentru dusmani; nu e suficient a nu fi cauza de dezbinare, trebuie dusa pacea acolo unde nu este; nu e suficient a nu vorbi rau despre altii, trebuie sa întrerupem atunci când auzim vorbindu-se rau despre cineva: a opri bârfa: asta înseamna a face binele. Daca nu ne opunem raului, îl alimentam în mod tacit. Este necesar de intervenit acolo unde raul se raspândeste; pentru ca raul se raspândeste acolo unde lipsesc crestini îndrazneti care se opun cu binele, „umblând în iubire” (cf. 5,2), conform avertismentului Sfântului Paul.

Dragi tineri, în aceste zile ati mers mult! De aceea sunteti antrenati si pot sa va spun: umblati în caritate, umblati în iubire! Si sa mergem împreuna spre apropiatul Sinod al Episcopilor. Fecioara Maria sa ne sustina cu mijlocirea ei materna, pentru ca fiecare dintre noi, în fiecare zi, cu faptele, sa poata spune „nu” raului si „da” binelui.

Dupa Angelus, Sfântul Parinte a spus urmatoarele:

Iubiti frati si surori, adresez salutul meu voua tuturor, romani si pelerini care provin din atâtea parti ale lumii. Îndeosebi îi salut pe tinerii din Diecezele italiene, însotiti de respectivii Episcopi, de preotii si educatorii lor. În aceste zile, ati revarsat pe strazile din Roma entuziasmul vostru si credinta voastra. Va multumesc pentru prezenta voastra si pentru marturia voastra crestina! Si ieri, multumind, am uitat sa spun un cuvânt preotilor, care sunt cei care sunt mai aproape de voi: multumesc mult preotilor, multumesc pentru acea lucrare pe care o fac zi de zi, multumesc pentru acea rabdare – pentru ca e nevoie de rabdare pentru a lucra cu voi! Rabdarea preotilor… – multumesc mult, mult, mult. Si am vazut si multe surori care lucreaza cu voi: si surorilor, multe multumiri. Si recunostinta mea se extinde la Conferinta Episcopala Italiana – reprezentata aici de presedinte, Cardinalul Gualtiero Bassetti – care a promovat aceasta întâlnire a tinerilor în vederea urmatorului Sinod al Episcopilor.

Dragi tineri, întorcându-va în comunitatile voastre, marturisiti celor de vârsta voastra, si celor pe care îi veti întâlni, bucuria fraternitatii si comuniunii pe care ati experimentat-o în aceste zile de pelerinaj si de rugaciune. Urez tuturor o duminica frumoasa. O buna întoarcere acasa. Si va rog, nu uitati sa va rugati pentru mine! Pofta buna si la revedere!

Sursa: http://itrc.ro