„În perioada 9-11 aprilie a.c. au avut loc exercitii spirituale pentru tinerii din parohiile protopopiatelor Simleu Silvaniei si Marghita la Padurea Neagra, jud. Bihor, sub genericul „Sa mergem cu bucurie pe drumul credintei!”. Tinerii au sosit în dupa-amiaza zilei de marti, 9 aprilie, însotiti de parintii protopopi Zorel Miclaus de la Marghita si Nicolae Bodea de la Simleu Silvaniei, de fratele Severian de la Sumal, de parintele Ioan Santa, responsabil cu pastoratia tinerilor în Protopopiatul Simleu Silvaniei.
Din partea Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea, care este promotorul si organizatorul exercitiilor spirituale pentru tinerii din toata eparhia, au fost prezenti Horia Marchis, Tereza Grosan si Raul Stancea. Parintele Coriolan Muresan a fost formatorul tinerilor în aceasta perioada.
Programul a început cu salutul si prezentarea fiecaruia dintre participanti. Prima meditatie în care parintele Coriolan a prezentat si genericul acestor exercitii spirituale „Vorbeste, Doamne, caci servul Tau asculta!” (1 Re 3,9) i-a predispus pe cei prezenti spre a medita asupra planului pe care îl are Dumnezeu cu noi; meditatia a fost urmata de cina, iar apoi de vizionarea unui film. Ziua urmatoare a debutat cu Sfânta Liturghie, animata de toti cei prezenti, dupa care a urmat micul dejun, meditatie, discutii în grupuri, prânzul.
În cursul dupa-amiezii tinerii au avut atât timp la dispozitie personala, cât si meditatie, urmata de prezentarea în plen a concluziilor discutiilor în grup, orientate de cele câteva întrebari propuse de catre formator. De la orele 18.00 a urmat adoratie euharistica si spovada, iar cina a încheiat programul zilei. Dupa cina, în jurul unui impresionant foc de tabara tinerii au încalzit atmosfera prin cântece la chitara si nu în ultimul rând prin cântece si jocuri de animatie dintre cele mai interesante.
Activitatile au fost structurate în mod interactiv, fiecare dintre tineri având multiple ocazii de a-si exprima punctul de vedere, de a pune întrebari, de a împartasi celorlalti opinia proprie sau a grupului din care face parte.
Cele doua zile de retragere au fost marcate de o atmosfera de comuniune care a fost posibila datorita disponibilitatii de care au dat dovada cei peste 100 de tineri, dar si datorita fermitatii si insistentei din partea preotilor prezenti spre disciplina, ordine, punctualitate.
Tinerii au notat în mai multe rânduri multumirea sufleteasca cu care s-au ales în urma participarii la aceasta retragere.
Cele mai calde multumiri se cuvin parintelui Coriolan Muresan, parintilor protopopi si parintelui Ioan Santa care au structurat programul într-un mod captivant si placut, precum si animatorilor care s-au daruit cu seninatate, generozitate si rabdare pentru organizarea fiecarei secvente a activitatilor, voluntarilor care s-au oferit cu promptitudine pentru servirea si strângerea mesei.
Binecuvântate sa va fie, dragi tineri, entuziasmul si spontaneitatea, dragostea si ascultarea fata de cele placute lui Dumnezeu si Bisericii!