„Are peste 600 de ani si se spune despre el ca le-a vazut pe toate. Îsi duce viata în centrul Blajului si este martorul multor evenimente istorice de-a lungul se¬¬colelor pe aceste meleaguri.
Este vorba despre “Stejarul lui Avram Iancu”, un adevarat monument al naturii. Falnic, maiestuos si viguros, batrânul arbore sta si-si spune linistit povestea oricarui trecator doritor prin ”Mica Roma”. Cu o circumferinta de a¬proa¬pe 6 metri, radacini adânc înfipte în pamânt, cu o tulpina puternica, arborele multisecular ascunde sub coronamentul sau bogat legende si povesti… nemuritoare. lLegenda celebrului stejar Se spune ca la poalele acestui stejar s-ar fi semnat ”Tratatul de la Blaj” între reprezentantii Imperiului Habsburgic si ultimul principe ardelean, Mihai Apaffi al II-lea (1676-1713). Documentul a marcat practic pierderea independentei Transilvaniei si intrarea sub autoritatea monarhiei austriece. Tot sub bogata coroana a stejarului a definitivat planurile orasului în primavara anului 1737 si episcopul Ioan Inochentie Micu Klein, întemeietorul Blajului românesc.
Cea mai frumoasa legenda se leaga însa de Revolutia de la 1848, fiindu-i data aceasta denumire în amintirea celor peste 6.000 de moti prezenti la Blaj la adunari. Prieten din copilarie cu mitropolitul Alexandru Sterca Sulutiu, Avram Iancu l-a vizitat deseori, în ultimii sai ani de viata, pe acesta la Blaj. Amândoi, înflacarati patrioti, obisnuiau sa-si petreaca zile întregi, mai ales vara, la umbra acestui stejar discutând problemele istorice, culturale si politice cu care se confruntau românii din Transilvania. În semn de omagiu fata de ”Craisorul Muntilor”, dupa 1849, localnicii au denumit stejarul dupa numele acestuia. Se mai spune ca la umbra batrânului copac, Avram Iancu obisnuia sa stea si sa cânte cântece de jale. ”Stejarul lui Avram Iancu” a ramas de-a lungul timpului un martor mut al transformarilor prin care a trecut orasul de la confluenta Târnavelor fara sa-si piarda pentru niciun moment vigoarea si farmecul sau multi-secular. Maretul stejar este adapostit de Fosta gradina a Castelului Mitropolitan, în prezent Parcul ”Avram Iancu” din municipiul Blaj, un complex natural si antropic. Pentru a ajunge aici, odata intrati în municipiul în Blaj, trebuie sa mergeti pe Bulevardul Republicii si de aici se poate intra în parc. Frumos amenajat si protejat, maretul arbore este imposibil de neobservat.

Sursa:www.blajinfo.ro