„Zece perechi de tineri majori care au parasit institutiile de ocrotire ale statului, doresc sa lucreze si sa-si întemeieze o familie vor beneficia, timp de cinci ani, de o locuinta într-un imobil ce va fi construit de Asociatia Caritas Eparhial Oradea, a declarat marti, pentru AGERPRES, preotul Olimpiu Todorean, presedintele asociatiei.
Sfintirea temeliei blocului cu zece apartamente, pe trei etaje, destinat tinerilor defavorizati a avut loc miercuri, 6 august 2014, în strada Cantacuzino, nr. 56, din Oradea.
„Noi nu dorim sa avem proprietari, dar nici asistati sociali. Vrem sa le acordam o sansa tinerilor fara parinti, care vor sa-si întemeieze o familie si sa lucreze, pentru a se integra si ei în societate”, a afirmat preotul.
Tinerii vor fi îndrumati pentru a-si gasi un loc de munca corespunzator, pentru a învata sa îsi gestioneze banii, resursele, viata în general. Fiecare familie va putea locui în acest bloc pentru o perioada de maxim cinci ani. În toata aceasta perioada ei nu vor fi singuri, deoarece când vor avea nevoie de sprijin, de îndrumare, specialistii asociatiei le vor fi aproape. Dupa cinci ani, se preconizeaza ca acestia sa reuseasca sa-si conduca singuri viata. De asemenea, în blocul DAR ei nu vor sta gratuit. Vor plati cheltuielile pentru facturi si o mica chirie, fiind obligati si sa depuna lunar o suma de bani într-un cont, astfel ca dupa cinci ani vor avea o rezerva care sa fie folosita ca un mic avans pentru a-si putea lua un credit sau pentru a merge în chirie într-o alta locatie, în conditii similare cu alte familii.
„Este o datorie crestineasca sa ne ajutam semenii, mai cu seama pe cei care nu au avut niciodata parinti, carora le-a lipsit întotdeauna afectiunea mamei, nu au niciun punct de reper, niciun sprijin. Venim în ajutorul celor care, descoperind dragostea, vor sa traiasca bucuria de a avea o familie si de a darui ceea ce ei nu au putut primi, iubire”, a mai spus preotul.
Proiectul intitulat „Un DAR pentru viata” în valoare totala de 400.000 de euro este sustinut financiar cu 350.000 de euro de catre Asociatia Chiese del’Est din Italia, diferenta de 50.000 de euro urmând sa fie obtinuta de Asociatia Caritas Eparhial Oradea de la sponsori sau donatori persoane fizice si juridice din România. Blocul de locuinte va fi construit în aproximativ 12 luni.
Asociatia Caritas Eparhial mai construieste în prezent, în Oradea, un camin pentru batrâni cu garsoniere numit Casa Frentiu, pe strada Spartacus, cu o capacitate de 48 de persoane, a carui valoare se ridica la 1,2 milioane de euro. Cladirea este aproape de finalizare, dar pentru ca se bazeaza pe donatii, termenul de predare este estimat pentru septembrie 2015.
Asociatia mai vine în ajutorul semenilor necajiti prin Centrul social „Maria Rosa”, unde zilnic manânca 70 de oameni ai strazii si au posibilitatea de a face dus. De asemenea, voluntarii asociatiei asigura bunul mers al unui centru de zi pentru copii, ce gazduieste 11 copilasi, iar din toamna vor prelua si un centru de zi pentru copii din localitatea Ioanis.

Sursa: http://www.caritaseparhial.ro/

Corespondent Agerpress pentru Judetul Bihor,