„CURIA EPISCOPALIS TIMISOARENSIS
Episcopia Romano-Catolica/ Római Katolikus Püspökség /Bischöfliches Ordinariat
RO 300055 TIMISOARA – CETATE str. Augustin Pacha nr. 4
Tel. 0040 256 490 081, 0040 256 433 054, Tel-Fax 0040 256 497 201, secretar@gerhardus.ro

În data de 16 mai 2018, Sfântul Parinte, Papa Francisc l-a numit ca nou episcop romano-catolic de Timisoara pe Pr. József Csaba Pál, Canonic al Catedralei noastre, arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan, paroh al parohiei Romano-Catolice „Maria Zapezii” din Resita. Consacrarea si instalarea întru episcop va avea loc la data de 6 august 2018, în sarbatoarea „Schimbarii la fata a Domnului”, începând cu orele 10:00 în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timisoara.
Celebrantul principal ai Sfintei Liturghii solemne si Consacratorul principal va fi Excelenta Sa Martin Roos episcop, administrator apostolic de Timisoara, co-consacratori vor fi Excelentele lor dr. Ioan Robu, arhiepiscop de Bucuresti, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, si dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia. La acest eveniment deosebit va participa Excelenta Sa Msgr. Miguel Maury Buendía Nuntiu Apostolic în România si Republica Moldova, Dr. Balázs Bábel arhiepiscop si mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, Dr. Ðuro Hranic arhiepiscop de Djakovo-Osijek, Dr. Csaba Ternyák arhiepiscop de Eger, 35 de episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, Greco-Catolice, Evanghelice, Reformate si Ortodoxe si aproximativ 200 de preoti din Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina, Germania, Republica Moldova si România.
La Sfânta Liturghie de sfintire din partea Guvernului României va participa dl Victor Opaschi secretar de stat pentru culte, dl Florinel Frunza, director Directia Relatii Cult si dl Cezar Pavalascu, sef serviciu al Serviciului de Asistenta, Învatamânt, Accesare Fonduri din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Guvernul Ungariei fiind reprezentat prin dr. Zsolt Semjén viceprim-ministru pentru politica nationala, culte si nationalitati, dl Miklós Soltész secretar de stat pentru culte, Dr. Zoltán Lorinczi, secretar de stat adjunct si dna Réka Brendus sef serviciu adjunct al departamentului în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politica Nationala al Oficiului Ungar al Premierului.
În ziua urmatoare, 7 august 2018, Excelenta Sa József Csaba Pál episcop diecezan de Timisoara va celebra o prima Sfânta Liturghie pontificala, în noua sa calitate, în Bazilica Minor de la Maria Radna, cu începere de la ora 11.00.