„Fiecare este chemat sa caute sfintenia prin trairea faptelor de milostivire, le-a spus Papa celor peste 60.000 de ministranti strânsi marti în Piata San Pietro. „Este adevarat, nu e usor, costa truda. Dar, amintiti-va, o spun înca o data: drumul spre sfintenie nu este pentru cei lenesi”, a spus el pe 31 iulie.

„Voi cunoasteti faptele de milostenie?”, i-a întrebat Papa pe tineri în dialogul avut cu ei. „Sunt sigur ca Episcopii vostri v-au învatat. Dar voi cunoasteti bine care sunt faptele de milostenie? Daca voi nu le cunoasteti, cum le puteti face? Este important: faptele de milostenie. Sunt o cale angajanta dar la îndemâna tuturor. Pentru a face o fapta de milostenie, nu este necesar sa mergi la universitate, sa iei o licenta. Toti, toti putem face fapte de milostenie. Sunt la îndemâna tuturor.” Astfel le-a spus Sfântul Parinte celor peste 60.000 de tineri, cu vârstele între 13 si 23 de ani, reuniti de al 12-lea pelerinaj international al ministrantilor, condus de Uniunea Internationala a Ministrantilor. Venind din 19 tari, dar peste 80% din Germania, pelerinajul a inclus pentru prima oara anul acesta si SUA. Un grup de 90 de ministranti dintr-o parohie vietnameza din SUA a participant la evenimentul ce s-a întins pe durata unei saptamâni.

Tema pelerinajului a fost cautarea pacii, iar în sesiunea de întrebari si raspunsuri prima întrebare pusa Pontifului a fost despre pace. „Cautarea pacii începe de la lucrurile mici”, a spus el, tintind spre concret. „De exemplu, acasa, dupa o cearta între frati, ma închid în mine însumi – întreb eu – facând-o pe ofensatul, sau încerc sa fac un pas spre celalalt? Stiu sa fac pacea în gesturile mici? Sunt gata sa ma întreb în orice situatie: ‘Ce ar face Isus în locul meu?’ Daca facem acest lucru si încercam sa îl punem în practica în mod hotarât, vom duce pacea lui Cristos în viata de fiecare zi si vom fi constructori si instrumente de pace.”

Un alt tânar a semnalat problema reducerii numarului celor de aceasta vârsta de la Liturghie. Ca solutie, Papa Francisc a atras atentia asupra marturiei personale, invitându-i pe ministranti sa fie „plini de entuziasm pentru El, pentru Isus (pe care) l-ati întâlnit, l-ati cunoscut personal si ati fost voi cei dintâi ‘cuceriti’ de El”. Drept urmare a invitat: „încercati sa îl cunoasteti si sa îl iubiti tot mai mult pe Domnul Isus […], întâlnindu-l în rugaciune, la Liturghie, în citirea Evangheliei, pe chipul celor mici si al celor saraci. Si încercati sa fiti prieteni, cu gratuitate, ai celor care sunt în jurul vostru, pentru ca o raza din lumina lui Isus sa poata ajunge la ei prin inima voastra îndragostita de El. […] Nu este nevoie de multe cuvinte: sunt mai importante faptele, apropierea, slujirea, privirea tacuta în fata Preasfântului Sacrament. Tinerii au nevoie de prieteni care dau un exemplu bun, care fac fara sa pretinda, fara sa astepte ceva înapoi.”

Sfântul Parinte a vorbit si despre credinta, care este esentiala, comparând-o de aceea cu „aerul pe care îl respiram. Nu ne gândim la fiecare respiratie cât de necesar este aerul, dar când lipseste sau nu este curat ne dam seama cât de important este! Credinta ne ajuta sa percepem sensul vietii: exista cineva care ne iubeste infinit si acest cineva este Dumnezeu. El ne iubeste infinit. Putem sa îl recunoastem pe Dumnezeu drept creator si mântuitor al nostru; sa îl iubim pe Dumnezeu si sa primim viata noastra ca dar al sau. Dumnezeu vrea sa intre într-o relatie vitala cu noi; vrea sa creeze relatii si noi suntem chemati sa facem la fel.”
Sursa:https://www.catholica.ro