„Printre personalitatile care au participat la faurirea Marii Uniri din 1918 a fost si naturalistul Alexandru Borza. Gradina Botanica din Cluj poarta numele savantului român, însa profesorul clujean a avut contributii majore atât în dezvoltarea stiintelor naturii, protejarii plantelor, cât si în înfiintarea miscarii cercetasilor din România.

Savantul Alexandru Borza este una dintre personalitatile Marii Uniri usor data uitarii. Cunoscut în lumea stiintifica drept un reputat naturalist, Alexandru Borza a fost mult mai mult decât atât.

Putini sunt cei care stiu ca Alexandru Borza, întemeietorul frumoasei Gradini Botanice din Cluj, a fost si preot greco-catolic. El a absolvit Seminarul Teologic si Facultatea de Stiinte din Budapesta si a devenit doctor în stiinte naturale în 1913.

În 1918 a participant activ la pregatirea Marii Uniri. A fost secretar al Consiliului National Român din Blaj si delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie. De altfel, datorita lui Alexandru Borza si a fiicei sale, la Cluj s-a pastrat unicul album al Marii Uniri, cu fotografiile facute de Emanoil Samoila Mârza în 1918. Este vorba despre albumul primit în dar de la fotograf de catre Iuliu Hossu, episcop la vremea aceea, cel care a dat citire proclamatiei Marii Uniri, în fata multimii adunate la Alba Iulia.

Alexandru Borza a îndeplinit, între 1919 si 1947, la Universitatea din Cluj, functiile de prodecan si decan al Facultatii de Stiinte si rector al Universitatii. Imediat dupa Unire, în 1919 a fost director si organizator al noii Gradini Botanice a Universitatii, pe care o aseaza pe rosturi demne si azi de orice gradina botanica de renume din lume.

Tot Borza a organizat si primul Congres al Naturalistilor din România si prima excursie fitogeografica din România. Alexandru Borza a a fost promotorul Legii din 1930, privind ocrotirea monumentelor naturii din România. De asemenea, el este unul dintre fondatorii Parcului National Retezat, primul parc national din România, si a multor alte rezervatii si parcuri naturale din tara.

Împreuna cu un grup de profesori, ofiteri, ziaristi, oameni de litere si politicieni, Alexandru Borza a ajutat la pornirea miscarii de cercetasi din România si la dezvoltarea organizatiei Cercetasii României.

Un dictionar etnobotanic publicat de el cuprinde nu mai putin de 11.000 de nume românesti de plante. A decedat în anul 1971, la Cluj-Napoca, însa de abia în 1990 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Bianca Padurean
Sursa: http://www.e-communio.ro