„Gheorghe Pop de Basesti (n. 1august 1835, Basesti, Comitatul Salaj – d. 23 februarie 1919) a fost un politician român din Transilvania, între 1881-1902 vicepresedinte, iar între 1902-1918 presedinte al Partidului National Român din Transilvania.
Studii
A urmat cursurile gimnaziale la Baia Mare si la liceul cezaro-craiesc din Oradea, iar apoi a studiat stiintele juridice la Academia de Drept din Oradea. În anul 1860, dupa absolvirea studiilor, si-a început cariera mai întâi ca functionar municipal la Oradea, iar apoi ca functionar comitatens.
Activitatea politica
În 1872 a fost ales deputat în parlamentului ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat pâna în 1881. A reprezentat pentru 9 ani interesele burgheziei românesti din Transilvania în parlamentul de la Budapesta. La 9 august 1880 a propus, într-o conferinta tinuta la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania si Ungaria într-un singur partid national. În urma acestei propuneri s-a convocat, la 17 octombrie 1880, o conferinta alcatuita din 30 de fruntasi români din Transilvania si Ungaria, care au decis convocarea conferintei nationale de la Sibiu din anul 1881, care a decretat solidaritatea partidelor nationale românesti din Ungaria si unirea acestora sub numele de Partidul National Român din Transilvania si Ungaria.
În perioada 1892-1894 George Pop de Basesti a fost unul dintre liderii miscarii memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei si drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflata în Austro-Ungaria. A fost unul dintre politicienii români condamnati la închisoare pentru sustinerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandistilor de la Cluj în 1894. A prezidat Adunarea Nationala de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani. Urmasul sau la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu.
Activitate social-culturala

George Pop de Basesti si-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului "cu acel scop si acel mandat ca, din aceasta avere, sa se înfiinteze spre marirea Atotputernicului Dumnezeu si în favorul dezvoltarii culturale a poporului român o fundatie perpetua si neschimbata", iar "scopul fundatiei va fi promovarea culturii poporului românesc".
Pe terenul donat de George Pop de Basesti Bisericii Române Unite cu Roma a fost ridicata noua biserica greco-catolica din Basesti, cu hramul "Sfântul Gheorghe", sfiintita în anul 2005.

Sursa: https://ro.wikipedia.org